Wat is het?
Vulvodynie of vaginale pijn is een aandoening waarbij je pijn hebt aan het uitwendige deel van het vrouwelijke geslachtsorgaan (vulva). Hiertoe behoren de schaamlippen, de clitoris, de uitgang van de urinebuis en de opening van de vagina. De pijn kan heel hevig zijn waardoor aanraking of spannende kledij niet meer verdragen wordt. Het is een ingewikkelde aandoening die zowel lichamelijke, psychische, seksuele en echtelijke problemen kan geven.
Hoe vaak komt het voor?
Tot 15% van de vrouwen zou op een bepaald moment in het leven langdurige pijn hebben of een brandend gevoel aan de uitwendige geslachtsorganen. Deze pijn houdt verschillende maanden aan.
Hoe kun je het herkennen?
Je kan continu last hebben van pijn aan de vagina. Deze pijn is moeilijk te lokaliseren en kan uitstralen naar de anus, de onderrug en de dijen. Vaak verergert de pijn naar de avond toe. Soms is er pijn op een specifieke plaats, zeker bij aanraking.
Hiernaast kan er ook pijn bij het vrijen optreden. Deze pijn kan oppervlakkig zijn, aan de uitgang van de vagina. Maar ook diepere inwendige pijn is mogelijk.
Hoe stelt je arts de aandoening vast?
Tijdens een gynaecologisch onderzoek gaat je arts na of hij de pijn in verband kan brengen met een specifieke plek. Hij zal ook nakijken of er geen andere ziekte is die de pijn kan veroorzaken, bijvoorbeeld een huidziekte ter hoogte van de geslachtsorganen. Een inwendig vaginaal onderzoek is meestal niet nodig.
Wat kun je zelf doen?
Als je last hebt van vaginale pijn is het belangrijk om hierover te praten. Blijf niet met je klachten rondlopen. Ook al schaam je je hierover. De aandoening kan invloed hebben op je relatie en op je algemene stemming.
Was je vagina niet meer dan éénmaal per dag. Doe dit enkel met water, dus zonder zeep! Je kunt de pijn verlichten met een huidolie (verkrijgbaar bij de apotheek) geschikt voor genitaal gebruik. Je draagt best loszittende kleding, en geen ondergoed ’s nachts. Vrijen gaat gemakkelijker met wat glijmiddel. Praat ook hierover met je partner. Spanning en pijn kan immers zorgen voor meer spanning en pijn bij het vrijen.
Wat kan je arts doen?
Je arts zal in de eerste plaats goed naar je verhaal luisteren. Een luisterend oor is al een belangrijke eerste stap. De mogelijke behandelingen zijn afhankelijk van het type pijn.
Mogelijke behandelingen zijn:
- stopzetten of veranderen van anticonceptiepil,
- behandeling van een eventuele vaginale infectie,
- bekkenbodemspiertraining bij de kinesitherapeut, met vooral leren ontspannen van de bekkenbodemspieren,
- bepaalde medicijnen tegen een depressie kunnen pijnstillend werken,
- in uitzonderlijke gevallen een specifieke pijnlijke plek heelkundig verwijderen.
Meer weten?
https://www.thuisarts.nl/pijn-bij-geslachtsgemeenschap/ik-heb-pijn-bij-geslachtsgemeenschap-vrouw