Wat is het?
Teelbalpijn kan verschillende oorzaken hebben, en zowel van de teelbal zelf afkomstig zijn als van de structuren die ermee verbonden zijn, zoals de bijbal en de bloedvaten:
- Bij teelbaltorsie draait de teelbal rond de zaadstreng, waardoor de bloedvoorziening wordt afgeklemd. Dit is een noodsituatie omdat de teelbal kan afsterven.
- Bijbalontsteking wordt veroorzaakt door een bacterie. De kiemen zijn dezelfde als bij ontstekingen van de urinewegen of bij geslachtsziekten. Komt ook vaak voor na plaatsing van een blaassonde.
- De meest voorkomende verwekker van teelbalontsteking was het bofvirus, maar sinds de systematische vaccinatie tegen bof is dit zo goed als verdwenen.
- Varicocoele is een spatader op de teelbal.
Hoe kun je het herkennen?
Bij een teelbaltorsie begint de pijn eerst in de onderbuik en pas later in de teelbal zelf. Er ontstaat een zwelling langs één zijde van de balzak. De teelbal verplaatst zich wat naar boven en draait zich in een meer horizontale positie. Het komt vooral voor bij jonge mannen onder de 20 jaar.
Bij een ontsteking van de bijbal voel je een pijnlijke streng boven op de teelbal, die zelf ook gevoelig kan zijn. De balzak is soms gezwollen, rood en warm. Er kunnen klachten zijn bij het plassen zoals pijn, branderig gevoel en vaak kleine hoeveelheden plassen. Je kunt onterecht denken dat je een blaasontsteking hebt.
Bij een teelbalontsteking is de teelbal zelf opgezwollen en pijnlijk.
Bij een varicocoele ten slotte zie je een uitgezette spatader aan de linkerkant. De diagnose wordt soms gesteld naar aanleiding van problemen met de vruchtbaarheid.
Hoe stelt je arts de aandoening vast?
De arts stelt de diagnose meestal op basis van de klachten en de bevindingen bij onderzoek van de teelballen.
Er gebeurt ook steeds een urineonderzoek en eventueel een bloedtest op soa’s en bof.
Soms wordt een echografie van de balzak aangevraagd.
Bij de minste twijfel verwijst de arts je naar de specialist (uroloog) voor verder onderzoek.
Wat kun je zelf doen?
Bij teelbalpijn contacteer je best snel een arts om een torsie uit te sluiten. Een torsie kan de teelbal immers onherstelbaar beschadigen.
Wat kan je arts doen?
Bij vaststelling van een torsie verwijst de arts je door naar een spoedafdeling; een snelle chirurgisch interventie moet de teelbal redden.
Een bijbalontsteking bij kinderen is vaak van virale oorsprong en kan vanzelf genezen. In alle andere gevallen is een antibioticabehandeling aangewezen. Het soort antbioticum is afhankelijk van de ziekteverwekker. Ligt een soa aan de basis, dan word je gecontroleerd op andere geslachtsziekten. Bij pijn helpt een pijnstillende ontstekingsremmmer. Koude compressen en het dragen van een ondersteunende onderbroek kunnen de pijn verzachten.
Bij vaststelling van varicocoele word je naar een uroloog verwezen. Spataders aan de teelbal kunnen met een kleine ingreep verholpen worden.