Wat is het?
Psychofarmaca zijn medicamenten die worden gebruikt bij de behandeling van ernstige psychiatrische problemen. Ze worden enkel voorgeschreven in combinatie met een psychotherapeutische behandeling en na ernstige overweging, gezien de mogelijke bijwerkingen.
Voorbeelden van psychofarmaca:
- Antipsychotica worden gebruikt bij psychotische problematiek, waarbij de patiënt dingen hoort of ziet die er in werkelijkheid niet zijn. Sommige antipsychotica worden ook voorgeschreven voor de behandeling van andere symptomen, bijv. tics of agressie gerelateerd aan mentale stoornissen.
- Antidepressiva worden gebruikt bij depressies, angst- en paniekstoornissen.
- Angstremmers worden gebruikt bij angst, maar enkel als korte therapie na zorgvuldige afweging. Deze middelen hebben behalve veel bijwerkingen ook een verslavend effect.
- Medicijnen die gebruikt worden bij ADHD (bijv. Rilatine®).
- Stemmingsstabilisatoren zoals lithium worden gebruikt bij manisch-depressieve stoornissen en sommige gedragsstoornissen.
Hoe vaak wordt het gebruikt?
Voor kinderen wordt zo min mogelijk psychofarmaca voorgeschreven. Soms is ondersteunende medicatie echter nodig, naast behandelingen bij een psycholoog of therapeut, om sneller effect van de behandeling te zien.
Hoe stelt je arts de aandoening vast?
Vooraleer de arts medicatie voorschrijft, moet er steeds een duidelijke diagnose zijn. Een goede beschrijving van de voorgeschiedenis van de patiënt is erg belangrijk, met navraag van emotionele en gedragssymptomen. De arts verricht ook een grondig fysiek en neurologisch onderzoek.
Wat kan je zelf doen?
Therapietrouw is bij psychofarmaca, nog meer dan bij andere medicatie, erg belangrijk. Bespreek daarom met je arts voorafgaande angsten of bekommernissen rond de opstart van medicatie bij je kind. De medicatie mag immers zeker niet plots gestopt worden, want dit kan voor nare bijwerkingen zorgen. Vermeld bij een arts altijd dat je bepaalde medicamenten neemt. De arts moet hier rekening mee houden bij het voorschrijven van andere medicatie.
Wat kan je arts doen?
Medicatie voor psychische aandoeningen wordt voor kinderen altijd voorgeschreven door een specialist, nl. een kinderarts of kinderpsychiater. De opstart van deze medicatie bij kinderen moet iets voorzichtiger gebeuren dan bij volwassenen. De huisarts en specialist volgen gezamenlijk op. De arts onderzoekt het kind regelmatig algemeen en neurologisch. Omdat de hersenen van kinderen nog niet helemaal ontwikkeld zijn, kan medicatie die hierop inwerkt andere effecten hebben dan bij volwassenen. Voor sommige medicatie is het nodig om voor de start en tijdens de opvolging een bloedonderzoek te doen, om bepaalde waarden te controleren.
Je arts zal ook mogelijke bijwerkingen van de medicatie toelichten. Zo is er bijv. extra aandacht nodig bij opstart van bepaalde antidepressiva, o.w.v. een verhoogd risico op zelfmoord en zelfverminking.
Verschillende opties voor behandeling moeten worden afgewogen en eventueel uitgeprobeerd voordat de arts overgaat tot het voorschrijven van medicatie.
Meer weten?
https://www.caw.be/jac/zoek-antwoorden/je-goed-voelen/
https://awel.be/
https://www.zelfmoord1813.be/
https://www.watwat.be/psychische-problemen
Bronnen
www.ebpnet.be
BCFI