Wat is het?
Neuspoliepen zijn goedaardige zwellingen in de neus waarbij men constant een verstopte neus heeft.
Neuspoliepen komen zowel voor in de neusholte als in de neusbijholten (sinussen). Het juiste ontstaansmechanisme van poliepen is onbekend. Deze aandoening komt vaker voor bij personen met overgevoeligheid voor anti-inflammatoire medicatie (bijvoorbeeld aspirine en NSAID’s zoals ibuprofen) en bij mensen met astma.
Hoe vaak komt het voor?
Neuspoliepen komen voor bij 4% van de mensen. Bij astmalijders loopt dit op tot 7 à 15%. Bij NSAID-overgevoeligheid gaat dit zelfs tot 60%.
Hoe kun je het herkennen?
Het belangrijkste symptoom is een constante verstopping van de neus. Andere symptomen zijn hoofdpijn, door de neus spreken, verslechtering van de reukzin, snurken en slaapproblemen.
Hoe stelt je arts de aandoening vast?
Je huisarts zal aan de hand van je klachten kunnen uitmaken of er een vermoeden is van neuspoliepen. Hij zal je ook vragen stellen over overgevoeligheid aan aspirine en andere mogelijke allergieën. Hij zal je neus inspecteren, soms na gebruik van een neusspray. Twijfelt hij over de diagnose of wil hij het probleem beter inschatten, dan kan hij je doorverwijzen naar de neus-, keel-, en oorarts (NKO-arts).
Wat kan je arts doen?
Corticosteroïden zijn de enige medicijnen die verbetering kunnen geven. Eerst wordt een kuur van enkele weken voorgeschreven met een neusspray. Geeft dit onvoldoende verbetering, dan kan de volgende stap een kuur met corticosteroïden in pilvorm zijn.
Een volgende optie is chirurgische verwijdering door een neus-, keel-, en oorarts.