Wat is het?
Molluscum contagiosum is een besmettelijke huidinfectie veroorzaakt door een virus, en wordt ook wel parelwratjes, waterwratjes of mosselwratjes genoemd. Het is een onschuldige infectie die meestal vanzelf geneest.
Hoe vaak komt het voor?
Molluscum contagiosum treft vooral jonge kinderen. Per jaar wordt ongeveer 1 kind op de 100 ermee besmet. Kinderen met een gevoelige huid (atopie) worden er vaker door getroffen. Soms komt deze aandoening ook bij volwassenen voor, maar dan liggen meestal onderliggende problemen met het afweersysteem aan de basis.
Hoe kun je het herkennen?
Molluscum contagiosum herken je aan de mollusca, of de kleine witte, wat glinsterende bolletjes (enkele mm) met een kuiltje in het midden. Ze komen meestal in kleine groepjes voor. Je kunt ze in hun geheel verwijderen. Doorgaans blijft dan een licht bloedend putje achter.
Hoe stelt je arts de aandoening vast?
De arts zal de mollusca meestal op het zicht herkennen. Enkel in een vroeg stadium of bij een volwassene kan er verwarring zijn rond de diagnose.
Wat kun je zelf doen?
Bij vermoeden van mollusca contacteer je best je huisarts. Het heeft geen zin om je kind te isoleren. Zoals de naam “waterwratjes” al doet vermoeden, gebeurt de besmetting makkelijker in een vochtig milieu. Je zet dus je kinderen best niet samen in bad. Gebruik voor elk kind een apart washandje en handdoek.
Wat kan je arts doen?
Actieve behandeling van de eerste papels of bolletjes kan de verspreiding van de ziekte stoppen en het genezingsproces versnellen. De arts zal het bolletje in zijn geheel uit de huid verwijderen. Hiervoor gebruikt hij een curette. Dat is een klein lepeltje met een scherpe rand. Dertig minuten tot 2 uur voor de behandeling wordt een lokaal verdovende crème (Emla®) aangebracht om de pijn verzachten. Het beste is om de crème met een plastiek folie af te dekken, zodat ze goed op de plaats blijft zitten en goed in de huid kan trekken. Na het verwijderen van het bolletje wordt het wondje ontsmet. Een andere behandeling is het bolletje bevriezen met vloeibare stikstof.
Zijn er zeer veel mollusca, dan gebeurt de behandeling soms in 2 of 3 sessies. Het is goed om nadien te controleren of er intussen geen nieuwe letsels ontstaan zijn.
Als het moeilijk is om een jong kind te behandelen, kan er ook gewacht worden op spontane genezing.
Er is geen wetenschappelijk bewijs dat lokale of medicamenteuze behandeling doeltreffend is.
Is er gelijktijdig eczeem, dan kan deze gerust met corticonecrème behandeld worden zonder de mollusca te beïnvloeden.
Meer weten?
https://www.kindengezin.be/gezondheid-en-vaccineren/ziek/wratten/water-of-parelwratten/