Wat is het?
Mycoplasma pneumoniae is een bacterie die vaak aanleiding geeft tot longontsteking bij kinderen en jongvolwassenen.
De besmetting gebeurt door rechtstreeks contact met andere besmette personen. De bacteriën verspreiden zich via hoesten, snot en slijm.
Hoe vaak komt het voor?
Infecties met Mycoplasma pneumoniae duiken ieder jaar op.
Om de 3 tot 5 jaar zien we ze ook in de vorm van epidemieën.
Deze infectie treft vooral kinderen tussen 4 en 10 jaar en jongvolwassenen.
Hoe kun je het herkennen?
Na besmetting word je niet onmiddellijk ziek. De tijd tussen contact met de ziektekiem en de klachten (de incubatietijd) bedraagt 1 tot 4 weken.
Vaak begint de ziekte als een banale verkoudheid met loopneus, hoesten, keel- en hoofdpijn, en soms ook koorts en spierpijn. Deze klachten verdwijnen doorgaans spontaan na 2 tot 3 weken. Bij ongeveer 10% van de patiënten blijven de symptomen langer dan een maand aanwezig.
Soms breidt de infectie zich uit en ontstaat een longontsteking met langdurige hoest, een zogenaamde atypische longontsteking. Die kan meer dan 3 weken aanslepen bij kinderen, en meer dan 4 tot 8 weken bij volwassenen.
Andere mogelijke symptomen zijn huiduitslag, hersen(vlies)ontsteking met stuipen en verminderd bewustzijn, stoornissen van het zicht, braken en diarree, ontsteking van de lever, spier- en gewrichtspijn, ontsteking van de hartspier met pijn op de borst en af en toe ritmestoornissen en bloedafwijkingen.
Je kunt meer dan één keer besmet geraken met Mycoplasma pneumoniae.
Hoe kan je arts het herkennen?
Je arts zal denken aan een Mycoplasma-besmetting in geval van aanslepende infectie van de bovenste luchtwegen in een grotere groep kinderen of jongvolwassenen.
Hij kan de afweerstoffen tegen de bacterie laten bepalen in het bloed. Deze antistofbepaling gebeurt best pas na een week.
Bij vermoeden van een longontsteking kan een röntgenfoto van de longen gemaakt worden. Bij twijfel kan wat opgehoest slijm (fluim) naar het labo worden gestuurd voor een kweek.
Op slijm, ruggenmergvocht en gewrichtsvocht kan ook DNA-onderzoek gebeuren. Dit is een duur en omslachtig onderzoek, en wordt daarom voorbehouden voor ernstige gevallen van besmetting buiten de longen.
Wat kun je zelf doen?
Mycoplasma pneumoniae is besmettelijk. Het is dus belangrijk om de overdracht op andere personen te verhinderen.
Hoesten doe je daarom best met een zakdoek voor de mond om besmetting via de lucht te voorkomen.
Gebruik bij voorkeur wegwerpzakdoeken.
Was regelmatig je handen.
Zorg voor een goede verluchting van de kamers.
Gaat het om een kind van minder dan een jaar of een oudere persoon van meer dan 75 jaar, raadpleeg dan een arts.
Wat kan je arts doen?
Aanvullend onderzoek is aanbevolen bij:
- ernstige klachten;
- kinderen jonger dan 1 jaar of personen ouder dan 75 jaar;
- hoogzwangere vrouwen (meer dan 34 weken).
Gewone luchtweginfecties met Mycoplasma pneumoniae genezen meestal spontaan.
Bij ernstige klachten zoals hevig hoesten of kortademigheid kan de arts antibiotica zoals azithromycine voorschrijven. Om de kortademigheid te verlichten, kan het soms nodig zijn om tijdelijk aerosols (vooral bij kinderen) of puffers te gebruiken.
Infecties met Mycoplasma pneumoniae elders in het lichaam worden in het ziekenhuis behandeld. De behandelingsduur bedraagt dan 14 dagen.
Over het algemeen herstelt men vrij goed van een Mycoplasma-infectie. De meeste van deze infecties gaan zelfs ongemerkt voorbij. Nochtans kan men zich na zo’n infectie nog redelijk lang zwak voelen. Ook de hoest kan nog weken tot zelfs maanden aanhouden.
Topatleten zijn gevoeliger voor terugkerende luchtweginfecties, en dus vermoedelijk ook voor Mycoplasma-infecties. In geval van koorts en vermoeidheid moeten ze rust nemen en de trainingen voorzichtig opnieuw opbouwen.