Wat is het?
We spreken van impotentie wanneer pogingen tot geslachtsgemeenschap vaak mislukken doordat je geen erectie kunt krijgen of behouden. Impotentie is niet hetzelfde als onvruchtbaarheid. Onvruchtbaarheid is de onmogelijkheid om op een natuurlijke manier een kind te verwekken, terwijl de geslachtsgemeenschap wel perfect normaal verloopt.
Hoe vaak komt het voor?
Ongeveer de helft van de mannen in de leeftijdsgroep van 40 tot 70 jaar zegt soms erectieproblemen te hebben. Dit betekent niet dat de helft van de mannen impotent wordt met de jaren. Dikwijls gaat het om voorbijgaande ongemakken: af en toe geen erectie hebben, een erectie hebben die niet voldoende hard is voor gemeenschap, de erectie niet lang genoeg kunnen volhouden … Vaak is dit te wijten aan een verminderd zelfvertrouwen of aan relationele problemen. Ziekte als oorzaak van impotentie komt veel minder voor.
Hoe kun je het herkennen?
Het lukt je niet om een erectie te krijgen en te behouden. Als dit in drie kwart van de pogingen tot geslachtsgemeenschap het geval is, dan spreken we van ernstige impotentie. Het gaat dan om een continu probleem. Wanneer het slechts af en toe eens niet lukt, ligt er meestal geen ziekte aan de basis.
Het antwoord op een aantal vragen kan al veel opheldering brengen: heb je altijd problemen? Zijn er nog ochtenderecties? Zijn de problemen er alleen met je vaste partner? Is het probleem plots begonnen of gaat het al een hele tijd almaar minder? Gebruik je alcohol, drugs of geneesmiddelen die een invloed kunnen hebben? Zijn er problemen in de relatie?
Als je problemen beperkt zijn tot één partner, als je nog ochtenderecties hebt en als je nog normaal kunt masturberen, is er waarschijnlijk geen onderliggende ziekte. Als de impotentie geleidelijk is begonnen en met de jaren toeneemt, is er meestal wel een onderliggend probleem.
Hoe stelt je arts de aandoening vast?
Allereerst zal je arts bekijken of bestaande aandoeningen en reeds gebruikte medicatie een invloed kunnen hebben op je probleem. Diabetes, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en de geneesmiddelen waarmee ze behandeld worden, kunnen een oorzaak zijn. Gekende voorbeelden zijn bètablokkers, plaspillen, kalmeermiddelen, en antidepressiva. Je arts zal proberen om die aandoeningen optimaal te regelen of de behandeling aan te passen. Hij zal ook je leefgewoonten (roken, alcoholgebruik, overgewicht …) bevragen.
Als je met de aanpassingen geen resultaat bereikt, kan je arts verder onderzoek plannen of je doorverwijzen naar een specialist. Er wordt dan onderzocht of je geen afwijkingen hebt aan de bloedvaten (aderverkalking), aan de werking van de klieren (tekort aan mannelijk hormoon testosteron, stoornis van de werking van de schildklier), aan het zenuwstelsel, of aan de prostaat. Ook psychologische oorzaken zoals depressie, stress en relatieproblemen worden nagegaan.
Wat kun je zelf doen?
- Het is meestal zinvol om alles even rustig af te wachten. In de meeste gevallen komt het vanzelf weer goed. Sommige mannen willen koste wat het kost betrekkingen hebben en raken gefixeerd op hun falen. Dit verergert de zaak alleen maar.
- Heb je twijfels of er wel nachtelijke of ochtenderecties zijn, dan kun je ’s nachts een papieren kleefstrookje rond de penis aanbrengen. Is dit ‘s morgens gescheurd, dan heb je waarschijnlijk een erectie gehad.
- Als er een relatieprobleem aan de basis ligt, vraag dan je arts om je te verwijzen naar een psycholoog.
- Koop in elk geval geen geneesmiddelen op het internet. De kwaliteit van deze producten is niet gegarandeerd en uit testen blijkt dat de dosis in de pilletjes varieert van 0 tot 200% van de normale dosis.
Wat kan je arts doen?
In eerste instantie kan je arts een bloedonderzoek uitvoeren en de prostaat controleren. Stelt hij een te laag testosteron vast, dan kan dit worden toegediend onder de vorm van tabletten of op de huid met een gel. Boek je na een paar weken geen resultaten, dan zal hij je verwijzen naar een specialist voor onderzoek.
Bij een normaal testosterongehalte kan een proef gedaan worden met een geneesmiddel dat de bloedtoevoer naar de penis doet toenemen. Zo zijn er verschillende op de markt. De bekendste zijn sildenafil (Viagra®), vardenafil (Levitra®) en tadalafil (Cialis®). De werking zelf verschilt niet, maar de werkingsduur kan wel variëren. Deze middelen kunnen weliswaar ernstige bijwerkingen hebben. Hartpatiënten mogen ze niet gebruiken omdat ze een hartaanval kunnen uitlokken. Ze doen ook de bloeddruk dalen en mogen niet worden ingenomen samen met nitraten zoals Cedocard® of hartpleisters zoals Nitroderm®. Sommige mannen gebruiken deze producten om in staat te zijn meermaals na elkaar te vrijen. Dit wordt afgeraden.
Er bestaan ook producten die je rechtstreeks in de penis spuit (prostaglandines) en dan een erectie geven na tien minuten tot een halfuur. Dit wordt eerst uitgetest in het ziekenhuis. Daar wordt de juiste techniek aangeleerd. Een alternatief is om dit middel in de plasbuis in te brengen. In zeldzame gevallen kan de erectie langer dan zes uur duren en erg pijnlijk worden. Dan krijg je een tegenproduct toegediend of trekt een arts met een spuit bloed uit de penis.
Een laatste oplossing is het operatief inbrengen van kunstmatige zwellichamen in de penis. Deze geven een artificiële erectie die de geslachtsgemeenschap weer mogelijk maakt.
Meer weten?
https://www.thuisarts.nl/erectieproblemen