Wat is het?
Hoofdpijn die sporadisch voorkomt bij kinderen, vraagt geen verder onderzoek of behandeling.
Heeft een kind echter last van herhaaldelijk hoofdpijn, dan moet dit onderzocht worden.
De voornaamste oorzaken zijn migraine en spanningshoofdpijn. Verder kan hoofdpijn ook veroorzaakt worden door psychologische problemen, oogproblemen, tandproblemen, sinusitis...
Hoe kun je het herkennen?
Migraine
Migraine begint vaak op kleuterleeftijd en neemt toe tot in de vroege puberteit. Dit kan erfelijk zijn.
Tijdens een aanval heeft het kind hoofdpijn, voelt het zich ziek, en zal het liefst in een donkere en rustige omgeving verblijven. Na de aanval heeft het kind geen klachten meer.
Wanneer het kind net voor de aanval klachten heeft zoals problemen met het zicht, spraakproblemen, tintelingen, verlamming, dan spreekt men van een aura. Deze klachten verdwijnen bij het opkomen van de hoofdpijn.
Migraine geeft normaal maximaal twee aanvallen per week. Dagelijkse aanvallen zijn niet typisch voor migraine.
Spanningshoofdpijn
Spanningshoofdpijn ontstaat door een verhoogde spanning van de nekspieren en hangt samen met psychische of lichamelijke stress.
De pijn komt sluimerend op in de loop van de namiddag of 's avonds na school en betert door te rusten en te ontspannen.
Soms lijken de klachten op migraine. De aanvallen komen zelden voor in het weekend of op vrije dagen.
Psychogene hoofdpijn
Psychogene hoofdpijn ziet men bij langdurige psychologische problemen zoals angst voor school, depressie en slapeloosheid.
Het is een vage hoofdpijn die de normale activiteiten niet beïnvloedt, maar dagelijks wel aanwezig is.
Andere oorzaken van hoofdpijn
- Oogproblemen: slecht zien en scheel kijken, kunnen hoofdpijn veroorzaken vooraan in het hoofd en verdwijnen door het dragen van een aangepaste bril.
- Tandproblemen: bijvoorbeeld door het dragen van een beugel. Deze hoofdpijn verdwijnt van zodra de beugel verwijderd wordt.
- Sinusitis: hoofdpijn door ontsteking van de sinussen komt vaak voor op de wangen en boven de ogen, maak kan ook algemeen zijn.
- Hersentumoren en verhoogde druk in de hersenen: bij verhoogde druk in de hersenen komen hoofdpijn en braken vooral 's morgens voor, en kunnen evenwichtsstoornissen en scheel kijken voorkomen. Afhankelijk van de snelheid van optreden van de overdruk, nemen de klachten snel of geleidelijk aan toe. Soms is er sprake van een overdruk zonder tumor. De oorzaak is dan onbekend.
Hoe stelt je arts de aandoening vast?
De arts zal eerst vragen naar de aard van de klachten, de familiale situatie, slaappatroon, familiale voorgeschiedenis, medicatie...
Nadien zal hij een grondig neurologisch en klinisch onderzoek doen.
Op basis van bevraging en onderzoek beslist hij dan welke onderzoeken er verder uitgevoerd moeten worden (scan, bloedonderzoek, verwijzing naar oogarts of tandarts...).
Wat kun je zelf doen?
Je kunt zelf steeds starten met het bijhouden van een hoofdpijndagboek voor je kind: wanneer komt de hoofdpijn voor? Wat zijn mogelijke uitlokkende factoren?
Zorg dat je kind voldoende lichaamsbeweging heeft en een regelmatige levensstijl (voldoende slaap, regelmatige maaltijden, beperkte stress).
Wat kan je arts doen?
De behandeling hangt af van de oorzaak van de hoofdpijn.
Meer weten?
https://www.thuisarts.nl/hoofdpijn/mijn-kind-heeft-hoofdpijn