Filmpje
Lees de richtlijn onder het filmpje.
Wat is het?
Een vreemd voorwerp is een voorwerp dat van buitenaf in de neus is ingebracht en er niet thuishoort. Dit gebeurt vaak bij kinderen. Typische voorbeelden zijn parels, knikkers, plastic onderdelen van speelgoed, muntstukken, erwten, noten, stukjes rubber, piepschuim of papier.
Voorwerpen die water absorberen kunnen opzwellen. Dat kan de slijmvliezen irriteren en doen zwellen waardoor het voorwerp nog vaster komt te zitten.
Hoe kun je het herkennen?
Doorgaans is het vrij duidelijk, en zie je het voorwerp zitten.
Soms wordt het pas laattijdig ontdekt naar aanleiding van een continu dichtzittend neusgat.
Soms merk je het aan de stinkende etterige afscheiding uit de neus.
Hoe stelt je arts de aandoening vast?
Ziet de arts het voorwerp niet meteen zitten, dan zal hij in de neus kijken met een lampje en een neusspeculum. Een neusspeculum is een instrument waarmee de arts de neus kan opensperren en zo beter zien of er iets inzit.
Wat kun je zelf doen?
- Vraag om de neus te snuiten terwijl het slachtoffer zelf het niet-verstopte neusgat dichthoudt.
- Als het slachtoffer een kind is dat je goed kent, en dat te klein is om zijn neus te kunnen snuiten, pas dan de blaaskus-techniek toe:
- Zeg het kind dat je het een ‘dikke kus’ zult geven.
- Plaats je mond stevig rond de lichtjes geopende mond van het kind. Houd het niet-verstopte neusgat dicht.
- Blaas maximaal vijf keer kort en scherp lucht in de mond van het kind. Daardoor kan het voorwerp loskomen.
Dit lukt in ongeveer 80% van de gevallen.
Krijg je het voorwerp niet eenvoudig verwijderd, contacteer dan je arts.
Let op dat je het voorwerp niet dieper in de neus duwt. Zo kun je het slijmvlies beschadigen en kan het voorwerp in de keel terechtkomen en de luchtpijp afsluiten, wat levensgevaarlijk kan zijn.
Wat kan je arts doen?
Als het je niet gelukt is om het voorwerp te verwijderen, kan de arts met neusdruppels de neusslijmvliezen doen ontzwellen, de neusholte wat verdoven en het vreemd voorwerp met een tangetje, sonde of zuigapparaatje trachten te verwijderen.
Lukt ook dit niet, dan kan het soms nodig zijn om het kind kortstondig te verdoven. In dat geval word je verwezen naar een neus-, keel- en oorarts.