Wat is het?
Het Complex Regionaal Pijnsyndroom (of kortweg CRPS) is een ernstige en pijnlijke aandoening. CRPS is ook gekend onder de namen algodystrofie, Südeck’s atrofie en sympathische reflexdystrofie.
Het syndroom treedt op na schade aan een lichaamsdeel ten gevolge van een operatie, letsel (bijvoorbeeld een breuk) of een beroerte.
Typisch zijn de klachten in een bepaalde zone van het lichaam, meestal rond het voorafgaande letsel.
We weten niet goed hoe het syndroom ontstaat. Wellicht speelt het zenuwstelsel een belangrijke rol. Men vermoedt dat er een verstoring optreedt in de communicatie tussen de zenuwen en de bloedvaten van het aangetaste gebied, en dat dit het genezingsproces ontregelt. Ook zouden genetische factoren een invloed hebben op het ontstaan van de aandoening. Sommige mensen zouden dus meer vatbaar zijn dan andere.
Hoe kun je het herkennen?
Iemand met CRPS ervaart hevige pijn in het getroffen lichaamsdeel. Meestal gaat het om een brandende, vage en kloppende pijn die niet overgaat. De minste aanraking doet pijn. Zelfs temperatuurschommelingen worden als pijnlijk ervaren.
Na een tijdje zwelt de pijnlijke zone op. Ook de kleur van de huid verandert. Het getroffen gebied kan zweten, terwijl andere zones op het lichaam niet transpireren.
In latere fases, ongeveer drie maanden na het begin van de symptomen, kan de huid er kwetsbaar en zwak uitzien. De pijnlijke zone voelt dan eerder koel aan en kan er blauwachtig uitzien. Spieren verzwakken zichtbaar.
Hoe stelt je arts de aandoening vast?
De diagnose van CRPS is vooral een klinische diagnose. Dit wil zeggen dat de arts de diagnose zal stellen op basis van je verhaal en van het uitzicht van het aangetaste gebied.
Tot op heden bestaat er nog geen goede test om CRPS aan te tonen.
Wat kun je zelf doen?
Na een letsel aan een lidmaat is het belangrijk om tijdens de herstelfase op een juiste manier te bewegen.
Oefentherapie van het lidmaat is de hoeksteen van elk revalidatieproces. Het is, naast een manier om de kans op CRPS te verkleinen na een verwonding, ook van groot belang voor het herstel van CRPS. Een goede oefentherapie vergt professionele hulp van je arts of kinesist en veel geduld.
Wat kan je arts doen?
De behandeling van CRPS vraagt een goede samenwerking tussen arts, psycholoog en kinesitherapeut.
De kinesist begeleidt je in de oefentherapie; de psycholoog kan je beter leren omgaan met de situatie en met de pijn, en je arts kan je pijnmedicatie voorschrijven.
De pijn is afkomstig van zenuwprikkels. Daarom dat bepaalde medicatie tegen depressie of epilepsie een effect hebben op dit type van pijn. Ze kunnen dus worden voorgeschreven.
Leveren medicatie en oefentherapie na een paar weken geen resultaten op, dan is het mogelijk dat je huisarts of specialist je doorverwijst naar een gespecialiseerde pijnkliniek. Zij beschikken over speciale technieken om de pijn te behandelen.