Wat is het?
Trigeminusneuralgie is een zenuwaandoening die gekenmerkt wordt door hevige pijnaanvallen aan één kant van het aangezicht. De klachten worden meestal veroorzaakt door een bloedvat dat op de aangezichtszenuw drukt; soms is de oorzaak te vinden bij een andere ziekte zoals multiple sclerose. Vaak wordt ook geen oorzaak gevonden.
De trigeminuszenuw kan ook aangetast zijn door een verwonding, een sinusoperatie, een virusinfectie met herpes of een bloedklonter in de hersenen. De pijn verloopt dan niet in aanvallen, maar is constant gedurende geruime tijd aanwezig.
Aantasting van de trigeminuszenuw zoals bij sinusitis, tandproblemen, neklast of een schildklieraandoening kan ook aanleiding geven tot acute pijn in het aangezicht.
Bij atypische aangezichtspijn, wat vaker voorkomt, is de pijn doof en constant; in tegenstelling tot de pijn bij trigeminusneuralgie, straalt de pijn dan uit naar het hele aangezicht. Dit komt meestal voor bij vrouwen van middelbare leeftijd en is het gevolg van een ingreep, vaak aan de sinussen of de tanden, van een infectie of van stress.
Hoe kun je het herkennen?
Bij trigeminusneuralgie heb je hevige pijnaanvallen aan een kant van het aangezicht. De pijn lijkt op elektrische schokken. De aanvallen kunnen uitgelokt worden door te eten of bepaalde delen van het gezicht aan te raken. Is de pijn op zijn hoogtepunt, dan is het soms onmogelijk om het aangezicht te wassen, de tanden te poetsen, te spreken, te eten of te drinken. Tussen de aanvallen in ben je pijnvrij.
Hoe kan je arts het herkennen?
Je arts zal je uitgebreid bevragen en je onderzoeken. Hij kijkt dan je tanden, kauwspieren, kaakgewrichten, nekwervels en nek- en schouderspieren na, alsook je oren, neus, keel en hals. Daarnaast gebeurt een onderzoek van de zenuwen.
Je arts zal je, afhankelijk van zijn bevindingen, doorverwijzen naar een specialist. Dat kan een tandarts, een mondspecialist, een neus-keel-oorspecialist of een neuroloog zijn. Het kan ook zijn dat hij je verwijst naar een pijnkliniek.
Wat kun je zelf doen?
Wat je de arts vertelt, is voor hem belangrijk om de oorzaken van de aangezichtspijn te kunnen achterhalen en de juiste diagnose te stellen. Probeer daarom je klachten zo goed mogelijk te beschrijven. Volg zeker zijn advies: ga naar de specialist als hij je verwijst, en volg de behandeling zoals hij ze heeft voorgeschreven. Meld tijdig de mogelijke bijwerkingen van een te hoge medicatiedosis zodat deze kan worden aangepast. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn met carbamazepine. Deze medicatie kan aanleiding geven tot tekenen die wijzen op een overdosis, zoals duizeligheid, vermoeidheid, dubbelzien of ogen die van links naar rechts draaien. Overschakelen op andere medicatie kan dan overwogen worden.
Probeer uitlokkende factoren te vermijden: draag in geval van koud weer een sjaal voor je gezicht en probeer de gevoelige plaats niet aan te raken.
Wat kan je arts doen?
Ingeval de diagnose van trigeminusneuralgie wordt gesteld, kan de arts je een behandeling met een geneesmiddel tegen epilepsie voorstellen. Bij de start van de behandeling neemt de arts regelmatig bloed om de leverfunctie en de bloedcellen na te kijken. Heb je last van duizeligheid, vermoeidheid of dubbelzien, dan moet het bloed gecontroleerd worden. De dosis van het geneesmiddel kan te hoog zijn. Na enkele maanden zal de arts de medicatie proberen af te bouwen. Trigeminusneuralgie betert immers vaak spontaan.
Helpt medicatie onvoldoende, dan kan een ingreep worden overwogen waarbij de zenuwknoop wordt vernietigd (bvb. met hitte of stroom) of de overkruising met een bloedvat wordt vrijgemaakt. Bij vernietiging van de zenuwknoop is het echter mogelijk dat de zenuw opnieuw aangroeit en de pijnscheuten na verloop van tijd terugkomen. In dit geval wordt de behandeling herhaald.
De behandeling van andere aangezichtspijn hangt af van de oorzaak. Zo nodig wordt doorverwezen naar een specialist of naar de tandarts. Atypische aangezichtspijn wordt meestal behandeld met medicatie tegen epilepsie of antidepressiva.
Meer weten?
https://www.thuisarts.nl/aangezichtspijn