Marleen Finoulst Verschenen op 25/09/2024

In het nieuws

Vanaf deze week kan iedereen die dat wenst een gratis coronavaccin laten zetten door huisarts, apotheker of thuisverpleegkundige. Zwangere vrouwen gaan best een gesprek aan met hun huisarts. Wie een hoge bloeddruk of diabetes heeft, of nooit eerder gevaccineerd werd tegen covid, doet dat nu best wel. Dat lezen we in De Morgen van 23 september 2024.

Conclusie

De boostercampagne voor corona is gestart. Risicogroepen krijgen de raad om een boosterprik te halen. Ook voor zwangere vrouwen met een verhoogd risico, zoals ernstig overgewicht of hoge bloeddruk, is het nuttig om gevaccineerd te worden. Het vaccin is volkomen veilig. Zwangere vrouwen die geen risicofactoren vertonen, krijgen het vaccin ook als ze dat willen.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

2021: aanbevolen voor alle zwangere vrouwen

Uit de coronapandemie weten we dat een coronabesmetting in de zwangerschap gepaard gaat met een groter risico op complicaties bij zowel moeder als kind. In 2021 werden zwangere vrouwen, vrouwen met een zwangerschapswens en vrouwen die borstvoeding gaven daarom prioritair gevaccineerd. Wereldwijd volgden miljoenen vrouwen deze aanbeveling ook op. Het mRNA-vaccin is veilig tijdens de zwangerschap.

2024: aanbevolen voor vrouwen met verhoogd risico

De Hoge Gezondheidsraad veranderde zijn advies voor de herfstcampagne van 2024: de boostervaccinatie tegen corona wordt niet langer routinematig aanbevolen aan alle zwangere vrouwen, maar aan vrouwen met een verhoogd risico. Ook zwangere vrouwen die geen risicofactoren vertonen, kunnen zich laten inenten tegen covid-19, bijvoorbeeld als ze minder kans willen om de infectie op te lopen.

In De Morgen lezen we dat het daarom verstandig is voor zwangere vrouwen om een gesprek aan te gaan met hun huisarts (1).

Bron

(1) ‘Grote piek van covid-hospitalisaties vermijden’. De Morgen. 23 september 2024.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

In tegenstelling tot in 2021, aan het begin van de pandemie, zijn de meeste mensen ondertussen ofwel gevaccineerd tegen corona, ofwel in contact geweest met het virus ofwel beide. Daarom hebben de meesten een zekere immuniteit tegen het coronavirus opgebouwd, al weten we ook dat die bescherming wisselend is.

Afgelopen zomer deed het coronavirus opnieuw de ronde en werden heel wat mensen flink ziek. Maar de ziekenhuisopnames waren beperkt. Daarom ligt de focus van de boostercampagne tegen corona vooral op risicogroepen.

De coronavaccinatie wordt aanbevolen voor:

  • mensen van 65 jaar of ouder;
  • mensen die langdurig in een zorgvoorziening verblijven;
  • mensen met onderliggende gezondheidsproblemen, zoals:
    • long-, hart-, lever- of nieraandoeningen;
    • metabole aandoeningen zoals diabetes type 1 en 2;
    • neuromusculaire aandoeningen (ziekten van spieren en zenuwen);
  • mensen met een immuunstoornis of mensen die met zo iemand samenwonen;
  • mensen die in de zorgsector werken, in of buiten een zorgvoorziening;
  • mensen met obesitas (BMI ≥ 40).

Voor zwangere vrouwen met een verhoogd risico kan vaccinatie soms ook aangewezen zijn. Dat zijn bijvoorbeeld:

  • vrouwen die nooit eerder gevaccineerd werden tegen corona;
  • vrouwen met ernstig overgewicht, hoge bloeddruk, diabetes of andere gezondheidsrisico’s voor henzelf of hun baby.

Conclusie

De boostercampagne voor corona is gestart. Risicogroepen krijgen de raad om een boosterprik te halen. Ook voor zwangere vrouwen met een verhoogd risico, zoals ernstig overgewicht of hoge bloeddruk, is het nuttig om gevaccineerd te worden. Het vaccin is volkomen veilig. Zwangere vrouwen die geen risicofactoren vertonen, krijgen het vaccin ook als ze dat willen.

Referenties

Gezondheid en Wetenschap duidt samen met het Centrum voor de Evaluatie van Vaccinaties van de Universiteit Antwerpen de berichtgeving in de (sociale) media over vaccinaties. Bekijk het dossier hier.

Gerelateerde richtlijnen
Gerelateerde nieuwsberichten
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief