Patrick Mullie Verschenen op 06/06/2019

In het nieuws

Schenk gerust nog een tas koffie in als u dit leest, want wetenschappers hebben het uitgedokterd: koffie is niet slecht voor het hart, zelfs niet als u 25 koppen per dag achterover slaat.

Factcheck

Een Britse studie toont aan dat veel koffiedrinken niet zorgt voor een verharding van de bloedvaten, maar hield geen rekening met het negatieve effect van te veel koffie op de bloeddruk en de slaapkwaliteit. Voor je gezondheid drink je beter niet meer dan 5 koppen per dag.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Een Britse studie ging de relatie na tussen koffiedrinken en het verharden van de bloedvatwand (1). Wanneer de bloedvatwand harder wordt, moet het hart meer pompen om zuurstof en voedingsstoffen naar het weefsel te brengen. Deze hogere werklast voor het hart verhoogt eveneens het risico op hartaanvallen.

Meer dan 8.000 personen werden in 3 groepen verdeeld: ze dronken respectievelijk minder dan 1 kop koffie per dag, 1 tot 3 koppen per dag en meer dan 3 koppen per dag. De onderzoekers vonden geen relatie tussen koffiedrinken en het verharden van de bloedvatwand. Zelfs deelnemers die tot 25 koppen koffie per dag dronken, vertoonden geen verhardingen op een MRI-scan.

De auteurs besluiten dat (buitensporig) koffiedrinken geen kwaad kan voor de bloedvaten.

Bron

(1) https://www.qmul.ac.uk/media/news/2019/smd/coffee-not-as-bad-for-heart-and-circulatory-system-as-previously-thought.html

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Deze studie is waarnemend van aard en kan met andere woorden verbanden onderzoeken, maar geen oorzaak-gevolgrelaties bewijzen. Anderzijds gaat het hier niet om een studie die gepubliceerd werd in een medisch-wetenschappelijk tijdschrift, maar om een mededeling op een congres. We kunnen de exacte omstandigheden van het onderzoek dus niet nagaan.

In deze studie werd slechts één aspect van koffiedrinken onderzocht, namelijk het verband met de hardheid van de bloedvatwand. De onderzoekers hielden dus helemaal geen rekening met de effecten van grote hoeveelheden koffie op de bloeddruk of op bijvoorbeeld prikkelbaarheid en slaapkwaliteit. Andere onderzoekers deden dat wel, bijvoorbeeld in een literatuuranalyse over de relatie tussen koffiedrinken en bloeddruk (2). Het drinken van 3 tot 4 koppen koffie per dag verhoogde de bloeddruk-bovendruk met 8 mmHg, en de onderdruk met 6 mmHg. Dit effect kwam ongeveer een uur na het koffiedrinken tot uiting. Dit is de tijd die nodig is om in het bloed een maximale waarde aan cafeïne te bereiken. Meer koffie drinken zal deze waarde niet verhogen.

Een ander punt is natuurlijk dat grote hoeveelheden cafeïne de slaapkwaliteit kunnen verstoren. Een kop koffie bevat gemiddeld 80 mg cafeïne. Volgens de aanbeveling van de Hoge Gezondheidsraad kunnen volwassenen tot 400 mg cafeïne per dag opnemen zonder gezondheidsproblemen (3). Dat komt neer op 5 koppen koffie van gemiddelde sterkte. Zwangere vrouwen of vrouwen die wensen zwanger te worden, kunnen tot 300 mg per dag gaan, ongeveer 3 à 4 koppen. Thee bevat gemiddeld 40 mg cafeïne per kop, wat vergelijkbaar is met een blik cola. Gemiddeld consumeert een volwassene in België zo’n 2 tot 3 koppen koffie per dag. Slechts een kleine minderheid (2,5%) van de bevolking gaat daar ver boven.

Ter informatie: 25 koppen koffie per dag komen overeen met 2.000 mg cafeïne, wat 5 keer meer is dan de maximum aanbevolen dosis!

Conclusie

Een Britse studie toont aan dat veel koffiedrinken niet zorgt voor een verharding van de bloedvaten, maar hield geen rekening met het negatieve effect van te veel koffie op de bloeddruk en de slaapkwaliteit. Voor je gezondheid drink je beter niet meer dan 5 koppen per dag.

Referenties
  • (2) Mesas AE, Leon-Muñoz LM, Rodriguez-Artalejo F, Lopez-Garcia E. The effect of coffee on blood pressure and cardiovascular disease in hypertensive individuals: a systematic review and meta-analysis. Am J Clin Nutr. 2011 Oct;94(4):1113-26.
  • (3) Advies van de Hoge Gezondheidsraad Nr 8689. Gebruik van cafeïne in voedingsmiddelen. https://www.health.belgium.be/nl/advies-8689-cafeine
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief