Liesbet De Wit Verschenen op 11/03/2025

In het nieuws

Gewichtheffen zou de slaapkwaliteit van senioren meer verbeteren dan andere vormen van beweging. Dat lezen we in Het Nieuwsblad op 6 maart 2025. In het artikel wordt verwezen naar een studie uit Thailand.

Conclusie

De Thaise overzichtsstudie vertoont methodologische tekortkomingen. We kunnen dus niet besluiten dat krachttraining effectiever is dan andere vormen van lichaamsbeweging. Daarvoor is verder onderzoek nodig van voldoende kwaliteit. Voldoende lichaamsbeweging is wél belangrijk voor een goede nachtrust.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

In een artikel in Het Nieuwsblad van donderdag 6 maart 2025 staat dat krachttraining helpt bij slapeloosheid bij ouderen, meer dan andere vormen van lichaamsbeweging (1). Dat zou blijken uit een nieuw onderzoek uitgevoerd aan de universiteit van Bangkok in Thailand.

De onderzoekers vergeleken de invloed van verschillende vormen van lichaamsbeweging op de slaapkwaliteit van mensen ouder dan 60. De resultaten tonen dat elke vorm van lichaamsbeweging de slaapkwaliteit bevordert. De grootste verbetering zag men echter bij krachttraining.

Bron

(1) Demil K. Slaapproblemen? Krachttraining helpt senioren aan een betere nachtrust. Het Nieuwsblad. 6 maart 2025.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Slaapproblemen

We hebben allemaal wel eens moeite om in slaap te vallen of worden ’s nachts al eens wakker en raken dan moeilijk opnieuw in slaap. Af en toe eens minder goed in- of doorslapen betekent niet dat je een slaapstoornis hebt. We spreken pas van slapeloosheid als je minimaal drie dagen per week slecht slaapt en als je daardoor overdag minder goed functioneert.

Hoe ging de studie in zijn werk

De Thaise studie is een overzichtsstudie: ze bundelt de resultaten van 25 afzonderlijke studies met in totaal 2170 deelnemers ouder dan 60 jaar met slapeloosheid (2). Het doel was om te onderzoeken welke vorm van lichaamsbeweging de slaapkwaliteit van senioren met slapeloosheid het meest verbetert.

De studies werden ingedeeld in vijf categorieën van lichaamsbeweging: uithoudingstraining, krachttraining, evenwichtstraining, lenigheidstraining en combinatietraining.

De senioren beoordeelden hun slaapkwaliteit door een vragenlijst in te vullen. Hoe hoger de score, hoe slechter de slaapkwaliteit (maximum score = 21).

Wat bleek? Krachttraining verbeterde de slaapkwaliteit meer dan uithoudingstraining en combinatietraining. Het gaat om een daling van 5,75 punten tegenover 3,76 punten en 2,54 punten.

Tekortkomingen van de studie

Een paar belangrijke kanttekeningen bij deze studie:

  • De opsplitsing in categorieën van training lijkt wat kunstmatig. Zo wordt ‘dansen’ bijvoorbeeld onder uithoudingstraining geplaatst, terwijl je met dansen ook je evenwicht oefent.
  • In elke studie wordt de invloed op slaapkwaliteit vergeleken tussen een groep die een bepaalde vorm van lichaamsbeweging doet en een controlegroep. Er zijn echter grote verschillen tussen de controlegroepen. Daardoor lijkt het wat op appelen met peren vergelijken.
  • De studies vertonen onderling ook grote verschillen. Het is dus eigenlijk niet betrouwbaar om hun resultaten samen te voegen.
  • In slechts 2 van de 25 studies volgden de deelnemers exclusief krachttraining. Bovendien waren dat twee kleine studies met een beperkt aantal deelnemers (28 en 46 mensen).

Dat krachttraining het meest effectief is om de slaapkwaliteit bij ouderen te bevorderen, is dan ook wat kort door de bocht. Op basis van deze overzichtsstudie kan je die conclusie niet trekken.

Wat weten we wel zeker?

Voldoende lichaamsbeweging helpt om beter te slapen. De bewegingsdriehoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven biedt een goede leidraad. Het algemene advies is:

  • Zit overdag niet urenlang stil.
  • Doe geen zware inspanning vlak voor het slapengaan of laat minstens 2 uur tussen het sporten en het inslapen (3).

Heb je desondanks last van slapeloosheid, lees dan deze tips.

Conclusie

De Thaise overzichtsstudie vertoont methodologische tekortkomingen. We kunnen dus niet besluiten dat krachttraining effectiever is dan andere vormen van lichaamsbeweging. Daarvoor is verder onderzoek nodig van voldoende kwaliteit. Voldoende lichaamsbeweging is wél belangrijk voor een goede nachtrust.

Referenties
  • (2) Bahalayothin P, Nagaviroj K, Anothaisintawee T. Impact of different types of physical exercise on sleep quality in older population with insomnia: a systematic review and network meta-analysis of randomised controlled trials. Fam Med Com Health. 2025;13:e003056.
  • (3) Vlaams Instituut Gezond Leven. Je slaap verbeteren.
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief