Marleen Finoulst Verschenen op 22/10/2024

In het nieuws

Vanaf half oktober kunnen 65-plussers, personen met onderliggende gezondheidsproblemen zoals diabetes, hart- of longaandoeningen, maar ook zwangere vrouwen, zich laten vaccineren tegen de griep bij hun huisarts of apotheker. 'Vaccinatie is van essentieel belang, niet alleen voor de meest kwetsbaren, maar ook voor hun nauwe contacten', zei Aurore Girard, ondervoorzitter van de Franstalige huisartsenvereniging SSMG, in het artsenblad De Specialist op 2 oktober 2024.

Conclusie

Wie gevaccineerd is tegen griep, loopt minder kans om griep te krijgen en daardoor minder kans om griepvirussen verder te verspreiden. Op die manier beschermt de prik tegen griep niet alleen jezelf, maar verminder je ook de kans op griep bij kwetsbare personen in jouw omgeving. Om die reden wordt aan alle zorgpersoneel gevraagd zich te laten vaccineren tegen griep.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

In 2023 lieten slechts 50,7 procent van de 65-plussers en 43,4 procent van de mensen met chronische aandoeningen zich vaccineren tegen griep. Dat blijkt uit een studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen. Bij de 18- tot 45-jarigen was dat zelfs maar 15 procent. De vaccinatiegraad bij ouderen is ver verwijderd van het doel van 75 procent van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Het griepvaccin is niet het beste vaccin waarover we beschikken, maar het vermindert de kans op griep met 40 tot 60%. Op 2 oktober werd in diverse media voor artsen en breed publiek opgeroepen om aandacht te hebben voor de griepvaccinatie. Zo ook in het artsenblad De Specialist, waar huisarts Aurore Girard liet optekenen dat het griepvaccin niet alleen de meest kwetsbaren zelf beschermt, maar ook hun nauwe contacten (1). Bescherm je ook je omgeving als je gevaccineerd bent tegen griep?

Bron

(1) Belga. Griepvaccinatie bij ouderen blijft te laag: experts roepen op om prik te zetten. De Specialist. 24/10/2024. 

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Wie geen griepsymptomen heeft, is vanzelf minder besmettelijk naar anderen toe. 

  • Dat is de voornaamste reden waarom zorgpersoneel, dat voortdurend met kwetsbaren in contact komt, wordt opgeroepen om zich te laten vaccineren tegen griep
  • Je stelt anderen minder bloot aan griep en je loopt zelf minder kans om ziek te worden en uit te vallen.

Tijdens een griepepidemie worden ouderen in woonzorgcentra bij uitstek getroffen: de griep-gerelateerde sterfte (bijv. complicaties, zoals longontsteking door griep) neemt dan duidelijk toe. Wanneer het gezondheidspersoneel gevaccineerd is tegen griep, leidt dat tot minder sterfte bij de bewoners tijdens een griepepidemie (2).

Ook patiënten in het ziekenhuis lopen minder vaak griep op in het ziekenhuis als het zorgpersoneel gevaccineerd is (3). Het bewijs is niet overtuigend, maar wel aannemelijk. In gesloten gemeenschappen waar de meerderheid gevaccineerd is tegen griep, ontstaat een soort groepsimmuniteit en zijn niet-gevaccineerden ook beschermd (4).

Groepsimmuniteit bekom je wanneer je met een efficiënt vaccin voldoende personen in een bevolking kan vaccineren: het virus kan zich dan nog moeilijk verspreiden en verdwijnt onder de radar. Voor griep bereiken we die groepsimmuniteit om meerdere redenen niet (5):

  • het griepvaccin wordt niet voor iedereen aanbevolen: een deel van de bevolking kan dus ziek worden en het griepvirus verder verspreiden;
  • het griepvaccin is niet het beste vaccin: de bescherming is tussen 40 en 60%, wat betekent dat je toch nog griep kan krijgen en het virus verder kan verspreiden.

Conclusie

Wie gevaccineerd is tegen griep, loopt minder kans om griep te krijgen en daardoor minder kans om griepvirussen verder te verspreiden. Op die manier beschermt de prik tegen griep niet alleen jezelf, maar verminder je ook de kans op griep bij kwetsbare personen in jouw omgeving. Om die reden wordt aan alle zorgpersoneel gevraagd zich te laten vaccineren tegen griep.

Gezondheid en Wetenschap duidt samen met het Centrum voor de Evaluatie van Vaccinaties van de Universiteit Antwerpen de berichtgeving in de (sociale) media over vaccinaties. Bekijk het dossier hier.

Gerelateerde richtlijnen
Eerste hulp
Gerelateerde nieuwsberichten
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief