In het nieuws
Rosacea is een vervelende huidaandoening waarbij je last krijgt van roodheid en (in een later stadium) puistjes in je gezicht. Amerikaanse onderzoekers vermoeden dat je de kans hierop kunt verkleinen door koffie te drinken.
Factcheck
Het is nog vroeg om het advies omtrent koffie en rosacea te herzien. Deze studie kan niet aantonen dat koffie rosacea helpt voorkomen. Eerst wachten we best op eventuele bevestiging van andere studies.
Lees verder »Waar komt dit nieuws vandaan?
Rosacea is een veel voorkomende chronische huidaandoening die meestal ontstaat tussen het dertigste en vijftigste levensjaar, en in opstoten verloopt. Typisch is het snel optreden van rode vlekken in het aangezicht. Deze roodheid houdt langer aan dan gewoon blozen.
Onderzoekers gingen bij meer dan 80.000 Amerikaanse vrouwen het verband na tussen cafeïnehoudende dranken en rosacea (1). Gedurende zestien jaar rapporteerden bijna 5.000 vrouwen klachten van rosacea. De studie startte in 1989 en om de vier jaar moesten de vrouwen voeding en drank registreren. Bij vrouwen die vier of meer koppen koffie per dag dronken, daalde het voorkomen van rosacea met 23%. Dit betekent dat er bij 1.000 vrouwen die geen koffie dronken vijf gevallen waren van rosacea, terwijl er bij 1.000 koffiedrinkers vier gevallen waren. Voor andere cafeïnehoudende dranken, zoals frisdranken, chocolademelk en thee, en voor cafeïnevrije koffie konden de onderzoekers dergelijke daling van rosacea niet aantonen.
Bron
(1): Li S, Chen ML, Drucker AM, Cho E, Geng H, Qureshi AA, Li WQ. Association of Caffeine Intake and Caffeinated Coffee Consumption With Risk of Incident Rosacea In Women. JAMA Dermatol. 2018 Oct 17.
Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?
Het resultaat van dit onderzoek verwondert: hoewel de exacte oorzaak van rosacea niet gekend is, wordt algemeen aangenomen dat zonlicht, warmte, sterke kruiden, alcohol en koffie de ontwikkeling van rosacea kunnen stimuleren. Volgens de onderzoekers heeft koffie echter een vaatvernauwend en/of ontstekingswerend effect, waardoor de rosaceaklachten zouden verminderen. Dit moet echter verder onderzocht worden.
Het gaat hier om een observationele studie: dergelijke studies zijn goed zijn in het leggen van verbanden, maar niet in het opsporen van oorzaken. Hiervoor zijn andere studies nodig.
Een beperking van deze studie is dat rosacea door de deelnemende vrouwen zelf geregistreerd werd, en niet door een arts bevestigd werd in een medisch dossier. Deze studie toont niet aan dat koffie beschermt tegen rosacea, maar dat koffie geen stimulerende factor is, in tegenstelling tot wat andere studies aantoonden. Opmerkelijk is wel dat er sprake is van een zogenaamde dosis-respons, d.w.z. dat hoe meer koffie gedronken werd, hoe minder frequent rosacea voorkwam.
Individuele ervaringen spelen natuurlijk ook een rol: als je geen klachten hebt na het drinken van koffie, is er geen reden om deze drank volledig te mijden. Een praktische aanbeveling blijft om een dagboek bij te houden, met vermelding van het optreden van de rosaceaklachten en de voedingsmiddelen die je geconsumeerd hebt.
Conclusie
Het is nog vroeg om het advies omtrent koffie en rosacea te herzien. Deze studie kan niet aantonen dat koffie rosacea helpt voorkomen. Eerst wachten we best op eventuele bevestiging van andere studies.