In het nieuws
Recent verschenen er nieuwe Engelse richtlijnen voor de behandeling van hoestklachten. Daarin wordt honing aangeraden als een van de middelen die verlichting brengen.
Factcheck
Door te hoesten maakt je lichaam je luchtwegen vrij om ze gezond te houden. Honing is, net zoals medicatie, vooral bedoeld om je hoest te verlichten. Het geneest de infectie niet en doet je klachten niet volledig verdwijnen.
Lees verder »Waar komt dit nieuws vandaan?
The National Institute for Health and Care (NICE) en Public Health England (PHE) zijn Engelse organisaties die richtlijnen ontwikkelen op basis van het best beschikbare wetenschappelijk bewijs (1). Er werd recent een nieuwe richtlijn ontwikkeld met aanbevelingen voor de behandeling van acute hoestklachten.
De aanbevelingen raden het gebruik van antibiotica af. Gewoonlijk helpen antibiotica niet bij mensen met acute hoest, noch bij bronchitis, noch wanneer de hoest al enkele weken aanhoudt. Onderzoek heeft aangetoond dat antibiotica niet helpen tegen virussen, de meest voorkomende oorzaken van luchtweginfecties. De meeste infecties veroorzaakt door bacteriën genezen ook even snel, ongeacht of ze met antibiotica behandeld worden of niet.
Hiernaast vonden de onderzoekers 3 studies waarbij kinderen die honing kregen minder vaak en hevig hoestten in vergelijking met kinderen die geen honing kregen. De kwaliteit van de bewijskracht was laag tot matig, maar voldoende om het gebruik van honing te suggereren bij kinderen ouder dan 1 jaar. De onderzoekers waarschuwden wel voor het feit dat honing een suiker is en dus het risico op tandbederf verhoogt. Kinderen ouder dan 12 jaar kunnen andere hoestmedicijnen, zoals guaifenesine en dextromethorfan, gebruiken om de klachten te verlichten. Al deze middelen, waaronder honing, zullen echter nooit de onderliggende infectie genezen.
Bron
(1) National Institute for Health and Care Excellence. Acute cough (including acute bronchitis): antimicrobial prescribing. August 2018
Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?
Deze richtlijnen zijn vergelijkbaar met onze Belgische richtlijnen voor de behandeling van hoestklachten. Onze weerstand zal de meest voorkomende infecties zelf overwinnen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de arts niets kan doen om dit genezingsproces te versnellen.
Te vaak antibiotica gebruiken maakt bacteriën ‘resistent’, d.w.z. dat de groep bacteriën die niet gemakkelijk behandeld kan worden groter wordt. Enkele dodelijke infectieziektes zijn al resistent tegen verschillende antibiotica, en binnenkort is het misschien niet meer mogelijk om nieuwe werkzame soorten antibiotica te ontwikkelen. De beste manier om dit probleem te bestrijden is alleen antibiotica voorschrijven als het echt nodig is.
Er is niet veel wetenschappelijk bewijs dat hoestmiddelen de klachten verminderen of verkorten, maar sommige mensen ervaren het als verlichtend. Een eenvoudige, verzachtende hoestsiroop die je zelf kan maken door 2 maatjes honing te mengen met een maatje citroensap, is een goed alternatief voor de producten bij de apotheek. Uitgebreide informatie over de behandeling van hoestklachten vind je in deze brochure.
Conclusie
Door te hoesten maakt je lichaam je luchtwegen vrij om ze gezond te houden. Honing is, net zoals medicatie, vooral bedoeld om je hoest te verlichten. Het geneest de infectie niet en doet je klachten niet volledig verdwijnen.
Referenties
- https://www.nhs.uk/news/heart-and-lungs/honey-not-antibiotics-recommended-coughs/
- 'Omgaan met hoestklachten: je gids bij de aanpak van hoest en lageluchtweginfecties': https://www.farmaka.be/frontend/files/publications/files/omgaan-met-hoestklachten-patientenfolder.pdf