In het nieuws
De Amerikaanse president Trump liet weten dat hij zinktabletten nam als onderdeel van zijn behandeling voor covid-19. Zijn zinksupplementen nuttig?
Factcheck
Zink zorgt er mee voor dat je immuniteit tegen virussen en bacteriën op peil blijft. Er is echter weinig onderzoek verricht naar de relatie tussen zinksupplementen en het immuunsysteem. Anderzijds zijn er geen studies die het nut van zink aantonen tegen de gevolgen van een corona-infectie. Een gezonde voeding en gewicht dragen meer bij!
Lees verder »Waar komt dit nieuws vandaan?
Zink is een spoorelement dat bij verschillende functies in je lichaam een rol speelt. Het komt voor in kleine hoeveelheden in verschillende voedingsmiddelen, zoals vlees, kaas, graanproducten, noten en schaal- en schelpdieren, zoals garnalen en mosselen. Zink speelt een rol in het behoud van een goed functionerend afweer- of immuunsysteem van je lichaam tegen virussen en bacteriën. Op die vaststelling is het idee gebaseerd dat zink zou kunnen helpen in de strijd tegen een virale infectie. Zinktabletten worden wel vaker genoemd als middel om de weerstand te versterken. We factcheckten eerder de bewering dat zink helpt om een verkoudheid te weren en zelfs sneller te genezen. Daarvoor is geen enkel bewijs.
Onderzoekers uit Sri Lanka gingen in een nieuwe literatuurstudie na of voeding en voedingssupplementen de immuniteit mee kunnen ondersteunen, en op die manier kunnen helpen bij covid-19 (1). De wetenschappers overliepen alle vitamines en mineralen, waaronder zink. Ze vonden slechts drie studies die de relatie onderzochten tussen zink en immuniteit:
- Een eerste studie bij kinderen toonde een snellere genezing aan van longontsteking na toediening van zink.
- Een tweede studie na stamceltransplantatie toonde een verbetering aan van de immuniteit na toediening van zink.
- Een derde studie met een zeer hoge dosis zink gedurende een lange tijd kon bij ouderen niets aantonen. Een verbetering van de immuniteit na toediening van zink is dus theoretisch mogelijk, maar werd in de praktijk niet aangetoond. Bovendien werden er geen studies verricht naar het verband tussen zinktabletten en corona-infecties.
Aangezien vooral ouderen tijdens deze coronaperiode beperkt zijn in hun beweegmogelijkheden en om voeding te kopen, besluiten de onderzoekers dat voedingssupplementen nuttig kunnen zijn om toch gezond en evenwichtig te eten.
Bron
(1) Jayawardena R, Sooriyaarachchi P, Chourdakis M, et al. Enhancing immunity in viral infections, with special emphasis on COVID-19: A review. Diabetes Metab Syndr. 2020 Jul-Aug;14(4):367-382.
Hoe moet je dit nieuws interpreteren?
De titel van de literatuurstudie is misleidend. De focus ligt in de titel op het coronavirus, maar de eerste zin stelt onmiddellijk dat er geen studies zijn die de relatie tussen voeding en het coronavirus onderzoeken. De reden is vrij eenvoudig: medische tijdschriften nemen manuscripten met het coronavirus in de titel sneller aan, omdat het doet verkopen!
We weten dus niet of zink kan helpen om de gevolgen van een corona-infectie te bestrijden. Waarschijnlijk kunnen zinksupplementen nuttig zijn voor mensen met een ernstig zinktekort, maar op basis daarvan mogen we niet besluiten dat deze supplementen bij iedereen kunnen werken. Bovendien zijn zinktekorten zeer zeldzaam (2).
Kan voeding de gevolgen van een corona-infectie mee helpen bestrijden? Een gezonde en evenwichtige voeding, volgens de richtlijnen van het Vlaams Instituut Gezond Leven, voorziet het lichaam inderdaad van alle nodige vitamines en mineralen, en ondersteunt dus de immuniteit (3).
Conclusie
Zink zorgt er mee voor dat je immuniteit tegen virussen en bacteriën op peil blijft. Er is echter weinig onderzoek verricht naar de relatie tussen zinksupplementen en het immuunsysteem. Anderzijds zijn er geen studies die het nut van zink aantonen tegen de gevolgen van een corona-infectie. Een gezonde voeding en gewicht dragen meer bij!