In het nieuws
Op sociale media wordt beweerd dat aspirine helpt om zwanger te worden of om een miskraam te voorkomen. Onder meer op TikTok getuigen moeders over hun zwangerschap en beweren ze dat ze een baby hebben dankzij aspirine. Die kinderen worden wel eens ‘aspirine-baby’s’ genoemd.
Factcheck
In het verleden is meermaals onderzocht of aspirine de innesteling van een bevrucht eitje in de baarmoeder bevordert en of het helpt om miskramen te voorkomen. Voor geen van beide bleek het te werken. Wel kan aspirine bij vrouwen met een hoog risico op zwangerschapsvergiftiging helpen om het risico te verminderen, maar daarover is verder onderzoek nodig. Hoewel aspirine in lage doses veilig is tijdens de zwangerschap, kan het bijwerkingen hebben. Bespreek het daarom altijd met je arts.
Lees verder »Waar komt dit nieuws vandaan?
Naar aanleiding van vele video’s op sociale media, onder andere op TikTok, deed VRT NWS op 26 juli 2024 een factcheck over de invloed van aspirine op zwangerschap. Verschillende moeders beweren dat aspirine hen heeft geholpen om zwanger te worden of een miskraam te voorkomen. Ze noemen hun baby daarom wel eens een ‘aspirine-baby’.
VRT NWS sprak met vier expert-gynaecologen om dat na te gaan. Die weerleggen deze claim en leggen uit dat er in de wetenschappelijke wereld onvoldoende bewijs bestaat dat aspirine een invloed heeft op zwangerschap. Aspirine helpt dus niet om zwanger te worden of een miskraam te vermijden.
Bron
Hoe moet je dit nieuws interpreteren?
Wat is aspirine?
- Aspirine werkt als bloedverdunner en voorkomt dus bloedklonters.
- Het wordt soms ook gebruikt als pijnstiller of om koorts te verlagen. De dosis is dan veel hoger dan wanneer aspirine als bloedverdunner wordt gebruikt (80-160 mg vs. 250-1000 mg).
- Tijdens de zwangerschap wordt soms aspirine in lage dosis gebruikt.
Aspirine helpt niet om zwanger te worden
Er werd lange tijd gedacht dat aspirine kon helpen bij het innestelen van een embryo in de baarmoeder, vooral bij vrouwen met een dun baarmoederslijmvlies. Maar daar is amper bewijs voor gevonden.
Grote onderzoeken bij vrouwen die een vruchtbaarheidsbehandeling (in-vitrofertilisatie of ivf) ondergingen, toonden dat er geen voordeel is van aspirine. Het verhoogt je vruchtbaarheid niet en helpt je dus niet om (sneller) zwanger te worden (1, 2).
Aspirine helpt niet om een miskraam te voorkomen
In het verleden kregen vrouwen die meerdere miskramen hadden gehad soms aspirine voorgeschreven. Maar recent onderzoek laat zien dat het bewijs daarvoor zwak is.
Ook voor vrouwen met bloedstollingsproblemen is het nog helemaal niet duidelijk of aspirine kan helpen (1, 3, 4). Hoewel sommige studies een positief effect van aspirine aantonen, is het belangrijk om kritisch naar de kwaliteit van die onderzoeken te kijken. Deze studies zijn namelijk van mindere kwaliteit. Tot nu toe bestaat er geen stevig bewijs dat aspirine helpt bij onverklaarbare herhaalde miskramen (1).
Aspirine helpt mogelijk om zwangerschapsvergiftiging te voorkomen
Er is één uitzondering: bij vrouwen met een hoog risico op zwangerschapsvergiftiging kan aspirine wel helpen. Het gaat om vrouwen die tijdens een eerdere zwangerschap zwangerschapsvergiftiging ontwikkelden en om vrouwen met andere risicofactoren, zoals een ernstig verhoogde bloeddruk of een nierziekte.
Onderzoek suggereert dat je het risico op zwangerschapsvergiftiging zou kunnen verminderen door tussen de 11e en 16e week van de zwangerschap aspirine te nemen. Maar ook daarover is nog meer onderzoek nodig (1, 5, 6).
Is aspirine veilig tijdens de zwangerschap?
Aspirine in lage doses is doorgaans veilig tijdens de zwangerschap. Het kan wel bijwerkingen geven, zoals maagklachten en een iets groter risico op bloedingen. Dat geldt zowel voor de moeder als de baby (voor de baby vooral als aspirine tot aan de bevalling wordt gebruikt).
Aspirine in hogere doses (zoals bij gebruik als pijnstiller) is daarentegen niet veilig en moet je tijdens je zwangerschap vermijden. Het is daarom belangrijk om het gebruik van aspirine altijd met je arts te bespreken (1, 6, 7).
Conclusie
In het verleden is meermaals onderzocht of aspirine de innesteling van een bevrucht eitje in de baarmoeder bevordert en of het helpt om miskramen te voorkomen. Voor geen van beide bleek het te werken. Wel kan aspirine bij vrouwen met een hoog risico op zwangerschapsvergiftiging helpen om het risico te verminderen, maar daarover is verder onderzoek nodig. Hoewel aspirine in lage doses veilig is tijdens de zwangerschap, kan het bijwerkingen hebben. Bespreek het daarom altijd met je arts.
Referenties
- (2) Siristatidis C, Basios G, Pergialiotis V et al. Aspirin for in vitro fertilization. Cochrane Database Syst Rev. 2016;11(11):CD004832.
- (3) De Jong P, Kaandorp S, Di Nisio et al. Aspirin and/or heparin for women with unexplained recurrent miscarriage with or without inherited thrombophilia. Cochrane Database Syst Rev. 2014;2014(7):CD004734.
- (4) European Society of Human Reproduction and Embryology. Guideline on the management of recurrent pregnancy loss. Feb 2023.
- (5) Rolnik D, Wright D, Poon L et al. ASPRE trial performance of screening for preterm pre-eclampsia. Ultrasound Obstet Gynecol. 2017;50(4):492-495.
- (6) Lareb. Bloedplaatsjesremmers tijdens de zwangerschap. Aug 2020.
- (7) FarmaInfo. Asaflow.