Wat is het?
Atrofische rinitis is een chronische aandoening van de neusholten. Het slijmvlies van de neus wordt dunner en droogt uit. Soms is ook het onderliggende kraakbeen en bot aangetast.
In de neus treden bloedingen op en er vormen zich korsten, die een onaangename geur kunnen verspreiden. Deze geur wijst op een gevorderde toestand. De zintuigcellen sterven af, waardoor de reukzin verloren gaat.
Hierdoor nemen patiënten de vieze geur zelf niet waar.
Atrofische rinitis kan erfelijk (primair) zijn, van onbekende oorsprong of secundair. Voorbeelden van secundaire oorzaken zijn chronische infecties in de neus of sinussen, trauma’s, nasale chirurgie of langdurig gebruik van medicijnen, zoals neussprays of bestralingen.
Bij wie komt het voor?
Atrofische rinitis komt het meest voor bij personen van middelbare leeftijd.
De ziekte komt vijfmaal vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.
Atrofische rinitis is zeldzaam geworden in ontwikkelde landen, maar wordt nog steeds vastgesteld bij populaties van immigranten.
Hoe kan je het herkennen?
Het dunner worden van het neusslijmvlies gaat gepaard met een verstoorde afscheiding. Hierdoor stapelen viskeuze secreties en groenachtige, schilferende korsten zich op in de neusholtes.
Typische symptomen zijn verstopte neus, neusbloedingen, reukverlies, kakosmie (sommige geuren als stinkend ervaren, terwijl ze dat voor anderen niet zijn) en een sterke, onaangename geur die je omgeving opmerkt, maar je zelf niet ruikt.
Hoe stelt je arts de aandoening vast?
Je arts zal in je neus kijken en een staal neusvocht in het labo laten onderzoeken om uit te maken welke bacterie de atrofische rinitis veroorzaakt.
Hij zal ook een bloedonderzoek afnemen en je doorverwijzen naar een specialist voor de planning van de behandeling en follow-up.
De specialist zal eventueel een stukje neusslijmvlies wegsnijden om verder te laten onderzoeken.
Wat kan je zelf doen?
De behandeling bestaat uit neusspoelingen, bevochtigende druppels, sprays en 's nachts een adequate luchtbevochtiging van de kamer. Volg de raadgevingen van je arts.
Wat kan je arts doen?
Er bestaat geen wetenschappelijk bewijs dat de ene behandeling beter is dan de andere. De behandeling moet daarom individueel gekozen worden, afhankelijk van het effect.
De belangrijkste doelstellingen zijn het bevochtigen van de neusslijmvliezen en het verweken en verwijderen van de korsten.
De neusholten kunnen gespoeld worden met een zoutoplossing m.b.v. een nasale irrigatiefles.
Daarnaast kan je arts bevochtigende neussprays, oliesprays of druppels voorschrijven en adviseren om ’s nachts de lucht in de kamer te bevochtigen.
Je arts zal ook antibiotica voorschrijven op basis van de laboresultaten.
Afspraken voor neusspoelingen en verwijdering van korsten zijn enkele keren per jaar nodig, afhankelijk van de symptomen en de nood aan behandeling.
Bronnen
https://www.ebpnet.be: Atrofische rinitis en ozaena