Wat is het?
Spierblessures kunnen veroorzaakt worden door een klap, een verrekking of een scherp voorwerp. Al deze verwondingen zijn gelijkaardig. We onderscheiden verschillende gradaties van spierbeschadiging:
- graad 1: enkele spiervezels zijn gescheurd en het bindweefsel rond de spier is intact. Er wordt pijn gevoeld, er kunnen spierspasmen zijn en de spierkracht is bewaard.
- graad 2: een matige hoeveelheid spiervezels is gescheurd en het bindweefsel rond de spier is intact. Er is een bloeding in de spier en de spierkracht is verminderd.
- graad 3: 25 tot 50% van de spier en het bindweefsel rond de spier is gescheurd. Er is een bloeding in de spier en de spierkracht is verminderd.
- graad 4: het grootste deel van de spier en ook het bindweefsel rond de spier is gescheurd. De spier functioneert niet meer.
Hoe kan je het herkennen?
De spier doet pijn en is soms ook gezwollen.
Mogelijk is er een blauwe plek te zien.
Naargelang de ernst van de blessure kan ook de spierkracht (sterk) verminderd zijn.
Hoe stelt je arts de aandoening vast?
Je arts zal informeren hoe het spierletsel ontstaan is en waar je pijn voelt. Hij zal vragen of je een klik hebt gehoord of gevoeld op de blessureplaats op het moment van het trauma.
Hij zal je spier bekijken en de spierfunctie testen, bijvoorbeeld door je een bepaalde beweging uit te laten voeren, zowel tegen weerstand als zonder weerstand. Aan de hand van deze testen kan hij de ernst van het spierletsel inschatten.
Bij een zwaar letsel kan een echografie de ernst beter helpen inschatten.
Wat kan je zelf doen?
Leg ijs op de gekwetste spier.
Leg het lidmaat hoger en probeer de spier zo weinig mogelijk te gebruiken.
Gebruik een compressieverband.
Wat kan je arts of zorgverlener doen?
Je arts zal je aanraden om tijdelijk de geblesseerde spier niet te bewegen (naargelang de ernst van het letsel typisch 1 tot 6 dagen na het trauma).
Soms zal hij je doorsturen naar een kinesist. De kinesist kan je dan aanleren hoe je de spier geleidelijk aan weer kan gebruiken.
Probeer vrij snel na het trauma weer voorzichtig te bewegen, maar niet te intensief: dit kan een nieuwe scheur veroorzaken. Vermijd activiteiten die sterke spierinspanningen vragen totdat de spierkracht en rekbaarheid van de spiervezels terug normaal zijn. Dit duurt zo’n 3 à 6 weken.
Een chirurgische ingreep is zelden nodig, enkel in geval van zeer uitgebreide of gecompliceerde spierletsels.