Wat is het?
Een meniscus is een kraakbeenschijfje waarvan er 2 zijn in elke knie, één aan de buitenkant en één aan de binnenkant. Meniscussen zijn als het ware de schokdempers van de knie, bijvoorbeeld bij het springen. Daarnaast zorgen ze voor stabiliteit van de knie, betere spreiding van het gewrichtsvocht in de knie en voeding van het kraakbeenoppervlak.
Een meniscus kan plots scheuren na een (geforceerde) draaibeweging van het onderbeen (traumatische scheur), wat vaak voorkomt bij het voetballen. Soms is er geen duidelijk trauma aanwezig en is de scheur te wijten aan slijtage, vooral bij ouderen (degeneratieve scheur).
Hoe vaak komt het voor?
Ongeveer 60 à 70 mensen per 100.000 per jaar krijgen te maken met een meniscusscheur. Vaker zijn dat mannen. Traumatische scheuren zien we meestal rond de leeftijd van 20 tot 30 jaar, degeneratieve scheuren tussen 40 en 60 jaar, en meer bij mannen.
Hoe kun je het herkennen?
- Voel je na een krachtige draaibeweging van de knie plots pijn ter hoogte van de gewrichtsspleet (waar de botten van boven- en onderbeen op elkaar komen), dan is een meniscusscheur waarschijnlijk.
- Soms kan de knie blokkeren of zwelt ze op.
- Je kunt ook het gevoel hebben dat je door je knie gaat zakken.
Hoe stelt je arts de aandoening vast?
Meestal doet je verhaal een meniscusscheur vermoeden. Typisch is drukpijn ter hoogte van de gewrichtsspleet bij lichamelijk onderzoek. Er bestaan twee tests die een meniscusscheur meer waarschijnlijk maken:
- de Apley’s test: in buikligging met de knie 90° gebogen geeft meer pijn bij druk op het onderbeen;
- Mc Murray’s test: er wordt druk uitgeoefend op de meniscus tijdens het strekken van de knie.
Vermoedt je arts een meniscusscheur en is er geen spontane genezing, dan zal hij je doorverwijzen voor verder onderzoek. Een MRI-scan kan de ernst van de scheur helpen inschatten.
Wat kun je zelf doen?
Heb je kniepijn, blokkeert de knie of zwelt ze op al dan niet na een draaibeweging, raadpleeg dan een arts.
Klachten van een gescheurde meniscus worden vaak vanzelf minder. Daarom is verder onderzoek in het begin niet nodig.
Het kan wel meer dan drie maanden duren voordat de klachten weg zijn.
In het filmpje hieronder tonen we enkele oefeningen die je kan doen wanneer een operatie niet aan de orde is.
Lees verder onder het filmpje.
Wat kan je arts doen?
Sommige meniscusscheuren genezen vanzelf. Bij milde klachten volstaan pijnstillers, ontstekingsremmers en versterkende oefeningen van de quadricepsspieren.
Soms is het nodig om de meniscus via een kijkoperatie in het kniegewricht (artroscopie) of via een open operatie (gedeeltelijk) te verwijderen of te hechten. Je huisarts zal je hiervoor naar een specialist verwijzen. Kiest men voor een operatie, dan wordt de meniscus steeds zo spaarzaam mogelijk weggenomen om een verhoogd risico op artrose in die knie te vermijden.
Meer weten?
https://www.thuisarts.nl/knieklachten/ik-heb-gescheurde-meniscus