Marleen Finoulst Verschenen op 27/06/2024

In het nieuws

Het is voor gemeenten in Vlaanderen een stuk makkelijker geworden om zwemlocaties in open lucht te voorzien. De Vlaamse regering heeft de regels vereenvoudigd en laat lokale besturen nu toe om zelf zogenoemde vrije zwemzones aan te duiden. Voorwaarden als blustoestellen, douchecabines en evacuatiewegen werden afgeschaft.

Factcheck

Op warme dagen is de goesting om in open water te zwemmen groter dan om in een overvol zwembad vol chloor te duiken. Dat kan vanaf deze zomer niet alleen in bewaakte zwemzones, maar ook in vrije zones zonder bewaking. Wie het erop wil wagen, checkt best vooraf de risico’s.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Eindelijk zomer! Voor wie een frisse duik wil nemen in open water, komen er vanaf dit jaar zwemzones bij die zonder toezicht door lokale besturen ingericht mogen worden. De Vlaamse regering versoepelde eerder dit jaar de voorwaarden rond zwemmen in open water. Dat meldt de website van VRTNWS (1).

Wat verandert er?

In tegenstelling tot in Nederland wordt in Vlaanderen strenger toegekeken op zwemmen in open water. Sinds dit jaar is de wetgeving eenvoudiger (2):

  • Er kwam een versoepeling om als zwemzone erkend te worden.
  • Er is een nieuwe categorie gecreëerd: zones waar zonder toezicht gezwommen kan worden.

Dat betekent niet dat je voortaan overal in het water kan springen, maar wel dat lokale besturen vrije zwemzones mogen aanduiden, zolang ze toestemming hebben van de waterloopbeheerder en na een verplichte risicobeoordeling (3). 

Vooraleer in het open water te springen, check je best de risico’s van zwemmen in open water.

Bron

(1) Willems A. Gemeenten kunnen makkelijker vrije zwemzones in open lucht aanduiden. VRTNWS. 29 mei 2023.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Wie gaat zwemmen duikt meestal in een 25-meter gechloreerd zwembad. In open water zwemmen op een zomerse dag is aanlokkelijker, maar houdt specifieke risico’s in. De meest voorkomende zijn:

  • diarree of huiduitslag door het inslikken van of contact met vervuild water;
  • oogirritatie, meestal door contact met blauwalgen in stilstaand water;
  • onderkoeling: de temperatuur van open water kan sterk afwijken van de omgevingstemperatuur. Dat kan tot krampen leiden.

Voor wie het wil wagen, deze tips (4):

  • Zwem niet in de buurt van schepen: voor opvarenden zijn zwemmers nauwelijks zichtbare stipjes. Passerende schepen zorgen ook voor een sterke stroming, waar veel zwemmers niet tegen opgewassen zijn.
  • Spring niet van een rots of brug. Je kan meestal niet zien hoe diep het water is of wat er zich onder het wateroppervlak bevindt.
  • Verken op voorhand de locatie een beetje. Waar kan je op een veilige manier het water ingaan? Waar kan je het water op een veilige manier verlaten?
  • Ga indien mogelijk altijd met minstens twee personen zwemmen.
  • Doe een opwarming op het droge voor je aan je openwatertraining begint.
  • Ga het water in op een rustige manier: laat je langzaam in het water zakken. Zo kan je lichaam gewoon worden aan de temperatuur.
Waar zwemmen?

In België kan je tussen mei en september in open water zwemmen in bewaakte zwemzones aan de kust en in het binnenland. In die zones zijn redders aanwezig en wordt de waterkwaliteit wekelijks gecontroleerd. Het aanbod aan onbewaakte zones is op dit moment nog erg beperkt. Je vindt alle zwemzones hier terug.

Conclusie

Op warme dagen is de goesting om in open water te zwemmen groter dan om in een overvol zwembad vol chloor te duiken. Dat kan vanaf deze zomer niet alleen in bewaakte zwemzones, maar ook in vrije zones zonder bewaking. Wie het erop wil wagen, checkt best vooraf de risico’s.

Referenties
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief