Cebam Verschenen op 23/10/2019

In het nieuws

De Hoge Gezondheidsraad adviseert om de griepvaccinaties voortaan uit te voeren tussen half oktober en half december. De antistoffenconcentratie is immers het hoogst in de eerste weken/maanden na vaccinatie, en het griepvirus begint meestal pas echt de ronde te doen rond de jaarwisseling.

Factcheck

Het griepseizoen is in aantocht. Het griepvaccin is niet het beste vaccin waarover we beschikken, maar het biedt toch tal van voordelen, vooral voor personen voor wie griep ernstige gevolgen kan hebben. Daarom laten 65-plussers, zwangere vrouwen, gezondheidswerkers en mensen met bijv. diabetes of een long-, hart-, lever- of nierziekte zich het best ieder jaar vaccineren.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

De bescherming tegen griep door een griepvaccin neemt wat af met de tijd. Wie er heel vroeg bij is deze winter, kan aan het einde van het griepseizoen minder goed beschermd zijn, wat vooral belangrijk is voor oudere en fragiele mensen. Daarop wijst het nieuwe advies van de Hoge Gezondheidsraad (1). Een griepprikje tussen half oktober en half december is voor kwetsbare groepen ideaal. Algemeen geldt: hoe ouder we zijn, hoe minder sterk ons immuunsysteem wordt, en hoe groter de kans om toch nog ziek te worden.

Over de werking van de griepvaccins bestaat de nodige twijfel, vooral omdat het inderdaad geen 100% beschermt. Het is niet de Rolls Royce onder de vaccins. Zo kunnen bepaalde mensen ondanks de griepprik nog ziek worden als ze aan het griepvirus worden blootgesteld, met griepachtige symptomen zoals rillen en koorts als gevolg. Bovendien beschermt de griepprik specifiek tegen de griepvirussen (influenzavirussen) die op dat moment circuleren, terwijl er nog andere (griep)virussen de ronde kunnen doen die evengoed een infectie veroorzaken met bijv. keelpijn, hoest, rillingen en koorts. De soms beperkte werking van het griepvaccin is te wijten aan de moeilijke inschatting van de circulerende varianten van het griepvirus.

Bron

(1) Advies Hoge Gezondheidsraad: https://www.zorg-en-gezondheid.be/sites/default/files/atoms/files/advies_9531_seizoensgriep_2019-2020_1.pdf

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

De Amerikaanse CDC (Centers for Disease Control and Prevention), een wetenschappelijk instituut dat zich onder andere bezighoudt met opsporing en bestrijding van infectieziekten, zette alle voordelen van griepvaccinatie op een rij, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek (2). We vatten ze voor je samen:

  • Griepvaccinatie vermindert de kans dat je griep krijgt met 40 tot 60%.
  • Jaarlijks worden duizenden hospitalisaties wegens complicaties door griep vermeden.
  • Griepvaccinatie voorkomt dat mensen met chronische aandoeningen ernstige opstoten van hun onderliggende ziekte doormaken wanneer ze daarenboven griep krijgen.
  • Personen met diabetes en chronische longziekten worden dankzij de griepprik opvallend minder vaak gehospitaliseerd.
  • Griepvaccinatie beschermt vrouwen tijdens en meteen na de zwangerschap.
  • Baby’s die in het griepseizoen geboren worden, lopen minder kans op griep wanneer hun moeder gevaccineerd werd tijdens de zwangerschap.
  • Gezonde volwassenen die zich laten vaccineren, verminderen het risico op griep voor kwetsbare mensen in hun omgeving.

Vaccinatie tegen griep maakt geen deel uit van het basisvaccinatieschema. De griepprik is wel sterk aanbevolen voor (3):

  • 65-plussers;
  • vrouwen die zwanger zijn tijdens het griepseizoen;
  • chronisch zieken: mensen met een hartziekte, een longziekte zoals ernstige astma of COPD, een lever- of nierziekte, een chronische spierziekte of diabetes;
  • mensen met verminderde weerstand door andere aandoeningen of door een medische behandeling;
  • al wie in een woonzorgcentrum, psychiatrische instelling voor lang verblijf of instelling voor personen met een beperking opgenomen is;
  • iedereen die onder hetzelfde dak woont als de bovengenoemde risicopersonen of zorgt voor kinderen jonger dan 6 maanden;
  • iedereen werkzaam in de gezondheidssector.

Conclusie

Het griepseizoen is in aantocht. Het griepvaccin is niet het beste vaccin waarover we beschikken, maar het biedt toch tal van voordelen, vooral voor personen voor wie griep ernstige gevolgen kan hebben. Daarom laten 65-plussers, zwangere vrouwen, gezondheidswerkers en mensen met bijv. diabetes of een long-, hart-, lever- of nierziekte zich het best ieder jaar vaccineren.

Referenties

Gezondheid en Wetenschap duidt samen met het Centrum voor de Evaluatie van Vaccinaties van de Universiteit Antwerpen de berichtgeving in de (sociale) media over vaccinaties. Bekijk het dossier hier.

Gerelateerde richtlijnen
Eerste hulp
Gerelateerde nieuwsberichten
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief