Brecht Moerenhout Verschenen op 03/10/2024

In het nieuws

AZ Klina in Brasschaat startte een campagne om het bewustzijn te vergroten over het verband tussen slechte mondhygiëne en vroeggeboortes. Gynaecoloog Kristof Kinget zegt dat bacteriën die mondinfecties veroorzaken via het bloed tot in de placenta en foetus raken. Zo kunnen ze bijdragen tot vroeggeboortes. Tandarts Christine Van Meir voegt daaraan toe dat goede mondverzorging, zoals dagelijks je tanden poetsen en flossen, het aantal vroeggeboortes kan verminderen.

Conclusie

Hoewel er nog onvoldoende wetenschappelijk bewijs is om een direct verband te bevestigen tussen tandvleesaandoeningen en vroeggeboorte, kan dagelijkse mondhygiëne helpen om ernstige problemen te voorkomen. Het kost slechts vier minuten per dag om twee keer je tanden te poetsen en te flossen, en regelmatige controle bij de tandarts kan ongemerkte problemen vroegtijdig opsporen. Zo kan je niet alleen je mondgezondheid, maar mogelijk ook je algemene gezondheid verbeteren.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

De bewering dat mondhygiëne invloed heeft op vroeggeboorte is gebaseerd op eerder onderzoek. Dat toonde aan dat ernstige tandvleesontsteking een risicofactor kan zijn voor complicaties tijdens de zwangerschap, waaronder vroeggeboorte.

Het is geweten dat een gebrekkige mondhygiëne tandvleesproblemen (gingivitis) kan veroorzaken. Als die niet worden aangepakt, kan dat leiden tot parodontitis (ernstige tandvleesontsteking), een aandoening die tandartsen steeds vaker zien.

Tandarts Christine Van Meir zegt dat 7,4 procent van de zwangere vrouwen te maken krijgt met vroeggeboorte en dat correcte mondhygiëne dat cijfer naar beneden kan halen. Je mond goed verzorgen doe je zo:

  • De 2x2-regel: Poets tweemaal per dag je tanden 2 minuten, zodat je alle vlakken goed bereikt (de meeste mensen zouden er amper 46 seconden de tijd voor nemen).
  • Poets ook goed tussen je tanden door te flossen.
Bron

(1) De Meulder S. ‘Proper smoeleke, gezond boeleke’: AZ Klina in Brasschaat wijst op goeie mondhygiëne in strijd tegen vroeggeboortes. VRT NWS. 20 september 2024.

    Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

    Tandvleesaandoeningen (parodontale aandoeningen) worden veroorzaakt door bacteriën die de ondersteunende structuren van de tanden aantasten. Dat kan leiden tot ontsteking en vernietiging van het tandvlees en uiteindelijk tot tandverlies.

    • Het begint vaak met tandvleesontsteking (gingivitis) door slechte mondhygiëne.
    • Als die niet behandeld wordt, kan die zich ontwikkelen tot een ernstige vorm (parodontitis).
    • Vaak verloopt dit proces pijnloos, zodat het niet opgemerkt wordt als je niet regelmatig op controle gaat bij de tandarts.

    Parodontale aandoeningen verhogen ook het risico op hart- en vaatziektes. Verder zijn ze in verband gebracht met andere aandoeningen zoals diabetes en dementie, hoewel verder onderzoek een oorzakelijk verband nog moet bevestigen.

    Wereldwijd zouden parodontale aandoeningen voorkomen bij 40% van de zwangere vrouwen. Dat komt voornamelijk doordat hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap de kwetsbaarheid daarvoor verhogen. Tandvleesontstekingen zouden het risico op zowel vroegtijdige geboorte als een laag geboortegewicht op 2 manieren veroorzaken (2):

    • De ziektekiemen in het tandvlees reizen via het bloed af tot in de placenta en de foetus.
    • Ontstekingsstoffen vanuit het tandvlees veroorzaken verdere ontstekingen op andere plaatsen in het lichaam. 

    Het is echter belangrijk om te vermelden dat deze studies enkel een verband aantonen en proberen te verklaren wat er in het lichaam gebeurt. Andere grootschalige onderzoeken toonden aan dat:

    • behandeling van ernstige tandvleesontsteking tijdens het tweede trimester van de zwangerschap geen merkbare invloed had op het voorkomen van vroeggeboorte (3);
    • het verband eerder zwak is en het huidige wetenschappelijke bewijs voorlopig onvoldoende is om een duidelijk oorzakelijk verband vast te stellen (4).

    Conclusie

    Hoewel er nog onvoldoende wetenschappelijk bewijs is om een direct verband te bevestigen tussen tandvleesaandoeningen en vroeggeboorte, kan dagelijkse mondhygiëne helpen om ernstige problemen te voorkomen. Het kost slechts vier minuten per dag om twee keer je tanden te poetsen en te flossen, en regelmatige controle bij de tandarts kan ongemerkte problemen vroegtijdig opsporen. Zo kan je niet alleen je mondgezondheid, maar mogelijk ook je algemene gezondheid verbeteren.

    Referenties
    • (2) Padilla-Cáceres T. et al. Association between the Risk of Preterm Birth and Low Birth Weight with Periodontal Disease in Pregnant Women: An Umbrella Review. Dentistry Journal. 7 maart 2023.
    • (3) Bobetsis YA, Graziani F, Gürsoy M, Madianos PN. Periodontal disease and adverse pregnancy outcomes. Periodontology 2000. 2020;83:154‐174
    • (4) Iheozor-Ejiofor Z, Middleton P, Esposito M, Glenny AM. Treating periodontal disease for preventing adverse birth outcomes in pregnant women (Review). Cochrane Database of Systematic Reviews. 12 juni 2017.
    Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

    Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

    Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

    Ook interessant

    Nieuwsbrief

    Schrijf je in voor onze nieuwsbrief