In het nieuws
Een vegetarisch dieet zou even effectief zijn om te vermageren als een mediterraan voedingspatroon. Het zou ook het risico op hart- en vaatziekten verkleinen.
Factcheck
Zowel een lacto-ovovegetarisch voedingspatroon als een mediterraan dieet kunnen een positief effect hebben op het gewicht en het risico op hart- en vaatziekten verkleinen.
Lees verder »Waar komt dit nieuws vandaan?
Een groep Italiaanse onderzoekers is het effect nagegaan van lacto-ovovegetarische voeding (LOV) op het gewicht en het risico op hart- en vaatziekten in vergelijking met een mediterraan voedingspatroon (MV). Bij lacto-ovovegetarische voeding worden vlees, vis en gevogelte gemeden. Zuivel en eieren staan wel nog op het menu.
Aan de studie namen 118 volwassenen met overgewicht en een licht verhoogd risico op hart- en vaatziekten deel. Na een inloopperiode van 2 weken werden de deelnemers in 2 groepen ingedeeld. De eerste helft volgde 3 maanden een vegetarisch dieet, de andere helft een mediterraan dieet. Na 3 maanden wisselden de groepen om. Voor en tijdens de testperiodes werden verschillende parameters bepaald, zoals gewicht, bloedvetten en de hoeveelheid oxidatieve stress. De deelnemers werden intensief begeleid in het correct volgen van de diëten.
Uiteindelijk voltooiden 100 personen de studie. De resultaten leren ons dat beide diëten goed scoren. Het gewicht van de deelnemers nam lichtjes af (1,88 kg bij de LOV en 1,77 kg bij de MV) en ook de bloedwaarden verbeterden. Bij de LOV daalde vooral de slechte LDL-cholesterol (-5,44%), terwijl bij de MV de triglyceriden, ook een risicofactor voor hart- en vaatziekten, daalden (-5,91%). Beide diëten zorgden voor een gelijkaardige daling van oxidatieve stress.
De onderzoekers concluderen dat zowel een lacto-ovovegetarische voeding (LOV) als een mediterrane voeding (MV) een positief gezondheidseffect hebben (1).
Bron
(1) Sofi, F., Dinu, M., Pagliai, G., Cesari, e.a. (2018). Low-Calorie Vegetarian Versus Mediterranean Diets for Reducing Body Weight and Improving Cardiovascular Risk Profile: CARDIVEG Study (Cardiovascular Prevention With Vegetarian Diet). Circulation, CIRCULATIONAHA-117.
Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?
De meeste studies die het effect van vegetarische voeding op de gezondheid onderzoeken, zijn opvolgonderzoeken waarbij mensen gedurende een bepaalde tijd gevolgd worden. Deze onderzoeken, en de meta-analyses die ervan uitgevoerd zijn, wijzen op een positief verband (2). Met dit type onderzoeken is het echter zeer moeilijk om een oorzakelijk verband aan te tonen. Daarvoor zijn klinische interventiestudies nodig, zoals deze goed opgezette nieuwe studie. De resultaten bevestigen het positief verband en zorgen voor een betere onderbouwing van de stelling dat vegetarische voeding het risico op hart- en vaatziekten kan verkleinen.
Bovenal bevestigen de resultaten dat een gezond voedingspatroon wel degelijk mooie resultaten kan opleveren. Of dit voedingspatroon al dan niet een kleine portie vlees of andere dierlijke producten bevat, lijkt minder relevant. Belangrijker is dat in beide voedingspatronen vooral plantaardige basisvoedingsmiddelen gebruikt werden: groenten, fruit, volkoren granen en peulvruchten.
Conclusie
Zowel een lacto-ovovegetarisch voedingspatroon als een mediterraan dieet kunnen een positief effect hebben op het gewicht en het risico op hart- en vaatziekten verkleinen.
Referenties
(2) Dinu M, Abbate R, Gensini GF, Casini A, Sofi F. Vegetarian, vegan diets and multiple health outcomes: a systematic review with meta-analysis of observational studies. Crit Rev Food Sci Nutr. 2017;57:3640–3649. doi: 10.1080/10408398.2016.1138447