Elizabeth Bosselaers Verschenen op 11/09/2020

In het nieuws

Wetenschappers zijn al geruime tijd op zoek naar manieren om het lijden van mensen met de ziekte van Alzheimer te verlichten. Volgens een professor uit Boston kan rozemarijn ingezet worden om het geheugenverlies van deze personen te bestrijden en hun mentale vertraging tegen te gaan.

Factcheck

Om te besluiten dat rozemarijnaroma je geheugen een boost geeft, laat staan dat het kruid kan helpen in de strijd tegen alzheimer, is het nog te vroeg. Daarvoor is meer en grootschaliger onderzoek nodig gedurende een langere periode.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Mark Moss, emeritus professor anatomie en neurologie aan de Boston University School of Medicine, bestudeerde met zijn team van onderzoekers de effecten van de geur van rozemarijnolie op de hersenen (1). Ze wilden nagaan of rozemarijnaroma deel kan uitmaken van een natuurlijke behandeling voor mensen die lijden aan alzheimer en dementie.

Voor het onderzoek kregen 20 personen, met een gemiddelde leeftijd van 25 jaar, een flesje met 330 ml water met rozemarijnsmaak. Na eenmalige consumptie van het drankje moesten de deelnemers een hele reeks tests uitvoeren. Met een klein snuifje rozemarijn bleken de proefpersonen in staat om hun score te verbeteren bij verschillende visuele en geheugentaken.

De onderzoekers concluderen dat blootstelling aan de geur van rozemarijnolie een positief effect heeft op je cognitieve vermogen, in het bijzonder het behoud van geheugen. Ze omschrijven het effect zelfs als baanbrekend.

Bron

(1) https://www.seniorennet.be/redactie/artikel/338/helpt-rozemarijn-in-de-strijd-tegen-de-ziekte-van-al...

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

De studie toont een verband aan tussen de concentratie 1,8-cineool, het actieve bestanddeel in rozemarijn, en intellectuele prestaties (2). Het bestanddeel 1,8-cineool zou ter hoogte van de longen opgenomen worden en langs de bloedhersenbarrière de hersenen bereiken. Daar zou het de afbraak van acetylcholine verhinderen. Acetylcholine is een boodschapperstof die een rol speelt bij de werking van je geheugen.

Hoewel de resultaten van deze studie op het eerste gezicht positief lijken, kunnen we toch een aantal kanttekeningen maken:

  • De studie was zeer kleinschalig. Er namen slechts 20 proefpersonen deel.
  • De deelnemers van de studie hadden een gemiddelde leeftijd van 25 jaar. Op die leeftijd werkt het geheugen doorgaans goed.
  • Op sommige taken scoorden de deelnemers die het rozemarijnwater dronken beter, op andere de personen uit de controlegroep. Zulke toevallige uitkomsten zijn te verwachten bij een klein onderzoek.
  • Het gaat om een eenmalige blootstelling aan rozemarijnaroma.

Op basis van deze gegevens kunnen we dus moeilijk besluiten dat rozemarijnaroma een positief effect heeft op je geheugen. Dat het geheugenverlies en mentale vertraging bij alzheimerpatiënten kan tegengaan, is met deze studie al helemaal niet bewezen. De woorden alzheimer en dementie komen in het hele wetenschappelijke artikel niet voor.

Wanneer een geneesmiddel in het kader van de ziekte van Alzheimer wordt getest, krijgen duizenden patiënten dat middel of een nepmiddel toegediend. Die twee groepen worden dan met elkaar vergeleken. Vaak nemen personen met alzheimer dan 1,5 jaar of langer het medicijn in. Pas daarna kun je conclusies trekken over de mogelijke werkzaamheid van zo'n middel.

Conclusie

Om te besluiten dat rozemarijnaroma je geheugen een boost geeft, laat staan dat het kruid kan helpen in de strijd tegen alzheimer, is het nog te vroeg. Daarvoor is meer en grootschaliger onderzoek nodig gedurende een langere periode.

Referenties

(2) Moss, M., & Oliver, L. (2012). Plasma 1, 8-cineole correlates with cognitive performance following exposure to rosemary essential oil aroma. Therapeutic advances in psychopharmacology, 2(3), 103-113.

Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief