In het nieuws
Vitamine D kan het aantal ontstekingen van je huid verkleinen. Door een tekort aan vitamine D zou je meer last hebben van acne, zo wordt beweerd. Vitamine D-supplementen worden nu ook aanbevolen bij acne. Hebben ze enig effect?
Factcheck
In een Chinese literatuurstudie heeft een aantal personen met acne lagere bloedwaarden voor vitamine D. Dat betekent nog niet dat vitamine D zou kunnen helpen in de behandeling van acne. Dat is nooit aangetoond en in slechts 2 kleine studies onderzocht. De resultaten daarvan zijn zelfs niet overtuigend. Het is een hypothese waarvoor meer onderzoek nodig is.
Lees verder »Waar komt dit nieuws vandaan?
Vitamine D is een belangrijke vitamine voor je lichaam, met onder andere een rol in het bestrijden van ontstekingen. Acne is een ontsteking in de huid, en aangezien vitamine D in de huid wordt aangemaakt (onder invloed van zonlicht), is het verband snel gemaakt.
Chinese onderzoekers gingen na welke rol voedingssupplementen met vitamine D konden hebben bij de behandeling van acne (1). Daarvoor voerden ze een literatuurstudie uit, met alle studies die:
- het gehalte aan vitamine D in het bloed vergeleken tussen personen met acne en personen zonder acne;
- een groep deelnemers die vitamine D-supplementen namen vergeleken met een controlegroep deelnemers die dat niet deden.
De onderzoekers vonden in totaal 14 studies:
- De eerste vaststelling was dat het gehalte aan vitamine D in het bloed lager was bij deelnemers met acne dan bij diegenen zonder acne.
- Een tweede resultaat was dat, na toediening van vitamine D-supplementen, het gehalte aan vitamine D in het bloed verhoogde.
Er waren echter maar 2 kleine interventiestudies die nagingen of vitamine D-supplementen konden helpen tegen acne. Beide studies waren zeer verschillend in opzet. Daardoor was het niet mogelijk om de resultaten te vergelijken.
De onderzoekers besluiten dat de uitkomst onzeker is, en er meer onderzoek nodig is.
Bron
(1) Wang M, Zhou Y, Yan Y. Vitamin D status and efficacy of vitamin D supplementation in acne patients: A systematic review and meta-analysis. J Cosmet Dermatol. 2021 Dec;20(12):3802-3807.
Hoe moet je dit nieuws interpreteren?
Een literatuurstudie is een waardevol instrument, op voorwaarde dat het volgens bepaalde normen uitgevoerd wordt. Bij wetenschappers met (para)medische achtergrond worden richtlijnen van Cochrane beschouwd als de hoogste standaard. Deze Chinese literatuurstudie volgt deze richtlijnen niet. Los daarvan heeft de studie nog andere beperkingen:
- De onderzoekers doen hun uiterste best om ook maar iets te vinden:
- Dat mensen met acne minder vitamine D in het bloed zouden hebben, betekent nog lang niet dat vitamine D zou helpen tegen acne. Het is een hypothese voor verder onderzoek, maar meer niet.
- Dat vitamine D-supplementen het gehalte aan vitamine D in je bloed doen stijgen, is ongeveer hetzelfde als beweren dat je dronken wordt van alcohol: het is evident.
- De tekst staat bol van taalfouten en onduidelijkheden: dat schept weinig vertrouwen.
- Zo leggen de auteurs uit hoe vitamine D acne zou kunnen bestrijden via MMP-9, PBMC en andere exotische afkortingen, die ze nergens uitleggen.
- De onderzoekers vermelden ook dat ze 14 studies opnemen in een meta-analyse, zonder zo’n analyse uit te voeren.
Dat een studie met zoveel beperkingen de media haalt, is jammer.
Conclusie
In een Chinese literatuurstudie heeft een aantal personen met acne lagere bloedwaarden voor vitamine D. Dat betekent nog niet dat vitamine D zou kunnen helpen in de behandeling van acne. Dat is nooit aangetoond en in slechts 2 kleine studies onderzocht. De resultaten daarvan zijn zelfs niet overtuigend. Het is een hypothese waarvoor meer onderzoek nodig is.