In het nieuws
Het aerosolmiddel Atrovent is in tal van apotheken uitgeput. Een omstreden praktijk in de farmawereld is de oorzaak. Maar hebben hoestende kinderen dit middel wel nodig?
Factcheck
Het geneesmiddel Atrovent, dat soms levensnoodzakelijk is voor kinderen met astma, is de komende maand moeilijk te verkrijgen bij de apotheker. Hoestende kinderen hebben dit middel echter helemaal niet nodig. Als we spaarzamer omspringen met deze geneesmiddelen, zal de voorraad wellicht voldoende zijn voor de kinderen die het echt nodig hebben.
Lees verder »Waar komt dit nieuws vandaan?
Atrovent (stofnaam: ipratropium) is een geneesmiddel voor inhalatie dat verkrijgbaar is in een puffer of als vloeistof voor aerosolverneveling. Het kan ook in combinatie met andere middelen (bijv. Ventolin) gebruikt worden. Atrovent verwijdt de luchtwegen door de verkramping ervan tegen te gaan. Het heft zo de aanval van benauwdheid op en vermindert de hoeveelheid slijm in de longen. Het wordt o.a. gebruikt voor de behandeling van astma bij kinderen.
Loopt uw kroost momenteel te hoesten en te snotteren? Dan heeft de dokter misschien Atrovent voorgeschreven, een geneesmiddel dat als spray (aerosol) in de luchtwegen wordt verneveld, door middel van een puffertje of mondmasker. Ouders bereiden zich in dat geval maar beter voor op een zoektocht langs apothekers, want bij velen zit de maandvoorraad er hopeloos door. Deze schaarste is misschien wel een goed moment om na te gaan of het gebruik van Atrovent nodig is. Artsen schrijven het te snel voor, terwijl in 50% van de gevallen geen enkel middel nodig is en simpelweg uitzieken ook helpt.
Een samenvattend onderzoeksartikel beschrijft de resultaten van 6 goed uitgevoerde studies bij 724 patiënten die met hoestklachten naar de huisarts gingen (1): voor geen enkele behandeling, waaronder enkele puffers, werd een duidelijk voordeel vastgesteld.
Bron
(1) Treatments for subacute cough in primary care: systematic review and meta-analyses of randomised clinical trials. Benjamin Speich, Anja Thomer, Soheila Aghlmandi, et.al. Br J Gen Pract 2018; 68 (675): e694-e702. DOI: https://doi.org/10.3399/bjgp18X698885
Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?
In de winter blijven kinderen na een virale luchtweginfectie vaak nog 3 tot 8 weken hoesten. Men noemt dit een subacute hoest. Dit is zowel voor de kinderen als voor de ouders een vermoeiende periode. Vaak slaapt het kind minder goed en zijn de ouders ongerust als de hoestklachten na een tijdje niet overgaan. Artsen schrijven dan vaak nog medicatie voor, waarbij ze gemakkelijk voor Atrovent kiezen omdat het weinig bijwerkingen heeft. Uit onderzoek weten we echter dat geen enkele behandeling voor deze subacute hoest een voordeel en/of snellere genezing oplevert. De belangrijkste boodschap naar de ouders is geruststelling en afwachten. Hoewel het een tijdje duurt, verdwijnen de klachten vrijwel altijd vanzelf.
Kinderen tot zes jaar kunnen makkelijk zes tot acht keer per jaar een acute luchtweginfectie doormaken. De infectie verdwijnt meestal na een week of tien dagen, maar de hoest kan een stuk langer aanslepen. Het is dus mogelijk dat een kind bijna de hele winter lang hoest, doordat het de ene verkoudheid na de andere oploopt. Bij aanhoudende hoest wordt in eerste instantie aangeraden om irriterende stoffen te vermijden (tabak, schimmels, kachel, ...). Hoestsiropen mogen niet gebruikt worden onder de zes jaar. Ook tussen zes en twaalf jaar wordt het gebruik ervan niet aanbevolen.
Meer lezen over hoesten bij kinderen?
- https://www.gezondheidenwetenschap.be/richtlijnen/aanhoudende-en-chronische-hoest-bij-kinderen
- https://www.thuisarts.nl/hoesten/mijn-kind-hoest
Conclusie
Het geneesmiddel Atrovent, dat soms levensnoodzakelijk is voor kinderen met astma, is de komende maand moeilijk te verkrijgen bij de apotheker. Hoestende kinderen hebben dit middel echter helemaal niet nodig. Als we spaarzamer omspringen met deze geneesmiddelen, zal de voorraad wellicht voldoende zijn voor de kinderen die het echt nodig hebben.