In het nieuws
Een Zweeds onderzoek bestudeerde vorig jaar zwangerschappen die langer duurden dan 40 weken. Nadat vijf baby’s stierven en een zesde kort na de geboorte overleed, zette een ethisch comité het onderzoek vroegtijdig stop.
Factcheck
Een zwangerschap duurt normaal tussen 37 en 40 weken en mag tot 42 weken uitlopen. Uit een nieuw Zweeds onderzoek blijkt nu dat 41 weken waarschijnlijk een veiligere grens. In de studie overleden 5 baby’s na 42 weken zwangerschap en geen na 41 weken. Wanneer een zwangerschap ‘overtijd’ gaat, zal een arts de bevalling kunstmatig inleiden.
Meer weten?
Lees verder »Waar komt dit nieuws vandaan?
Een normale zwangerschapsduur bedraagt 38 weken of 40 weken. Dit reken je vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie bij een regelmatige menstruele cyclus. Gewoonlijk gebruiken we de 40 weken-telling. Een zwangerschap die langer duurt dan 42 weken brengt extra risico’s met zich mee, daarom raden internationale richtlijnen aan om de bevalling ‘in gang’ te zetten vanaf 42 weken.
Zweedse onderzoekers gingen na of zwangerschappen die langer duurden dan de normale 37 tot 40 weken risicovol waren voor de gezondheid van de baby’s (1). Daarvoor selecteerden ze 2.760 zwangere vrouwen die langer dan 40 weken zwanger waren. Bij 1.381 vrouwen leidde een arts de bevalling in rond 41 weken, bij de 1.379 anderen rond 42 weken.
Studie stopgezet
Een ethisch comité onderbrak de studie vroegtijdig, omdat de verschillen tussen de twee groepen te groot waren. Er stierven geen baby’s bij de moeders na 41 weken, terwijl er vijf van de tweede groep het niet haalden.
Een ethisch comité begeleidt elke studie en bestaat uit verschillende experten. Zo’n comité beslist of het verantwoord is om een studie uit te voeren. In dit geval waren de verschillen tussen beide groepen zo groot dat het comité besliste dat het niet correct is om zwangerschappen tot 42 weken te laten duren. De onderzoekers besluiten dat het beter is dat een zwangerschap niet langer dan 41 weken duurt.
Bron
(1) Wennerholm UB, Saltvedt S, Wessberg A, et al. Induction of labour at 41 weeks versus expectant management and induction of labour at 42 weeks (SWEdish Post-term Induction Study, SWEPIS): multicentre, open label, randomised, superiority trial. BMJ. 2019 Nov 20;367:l6131.
Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?
De meeste internationale richtlijnen raden aan om de bevalling te starten rond 41 tot 42 weken. Deze Zweedse studie toont aan dat 41 weken een veiligere grens zou zijn. Het gaat om een interventiestudie, een studiedesign dat geschikt is om verschillen tussen twee behandelingen te onderzoeken.
In principe had de studie 10.038 zwangere vrouwen moeten opnemen, maar door de verschillen in sterfte beëindigden ze de studie vroegtijdig. Doodgeborenen blijven gelukkig zeldzame gebeurtenissen: 0,4 % van de baby’s overleden na 42 weken zwangerschap, tegen 0% na 41 weken.
In ideale omstandigheden zou de studie langer moeten duren om zekerheid te hebben over de verschillen tussen de groepen, maar dit was om ethische redenen onaanvaardbaar. De onderzoekers benadrukken eveneens dat doodgeboorte enkel voorkwam bij moeders die voor de eerste maal zwanger waren. Volgens hen vraagt deze groep van toekomstige moeders meer aandacht, zeker wanneer de zwangerschap 41 weken haalt.
Het is niet altijd mogelijk om de exacte zwangerschapsduur te berekenen. Veel hangt af van de regelmaat van de menstruele cyclus en van echografische beelden. Beide samen geven doorgaans een goede schatting.
Conclusie
Een zwangerschap duurt normaal tussen 37 en 40 weken en mag tot 42 weken uitlopen. Uit een nieuw Zweeds onderzoek blijkt nu dat 41 weken waarschijnlijk een veiligere grens. In de studie overleden 5 baby’s na 42 weken zwangerschap en geen na 41 weken. Wanneer een zwangerschap ‘overtijd’ gaat, zal een arts de bevalling kunstmatig inleiden.
Meer weten?
Referenties
https://www.nhs.uk/news/pregnancy-and-child/inducing-birth-41-weeks-may-reduce-risk-stillbirth/