Liesbet De Wit Verschenen op 19/03/2025

In het nieuws

Obesitas of zwaarlijvigheid is een wereldwijd probleem. De belangrijkste oorzaken zijn onevenwichtig eten en een gebrek aan lichaamsbeweging. Volgens een artikel in De Morgen van 13 maart mogen we binnenkort ook het huwelijk aan dat lijstje toevoegen. Getrouwde mannen zouden drie keer meer risico hebben op obesitas. Dat zou blijken uit een nieuwe Poolse studie.

Conclusie

De Poolse studie suggereert dat getrouwde mannen drie keer meer kans hebben op obesitas, maar toont dat niet aan. Het is een observatiestudie: ze legt een verband bloot, maar ziet niet of het ene het gevolg is van het andere. Ander onderzoek over de invloed van trouwen op lichaamsgewicht brengt niet veel bij. Op dit ogenblik kunnen we dus niet stellen dat trouwen tot een verhoogd risico op obesitas leidt bij mannen.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Het artikel in De Morgen van 13 maart 2025 verwijst naar een studie van het nationaal instituut voor cardiologie in Warschau (1).

De onderzoekers beschikten over de medische gegevens van 2.405 mensen (1.098 mannen en 1.307 vrouwen) uit een nationale Poolse gezondheidsenquête (2). 35% van die groep had een normaal gewicht, 38% had overgewicht en 26% was obees.

Uit al die data leidden de onderzoekers af dat er een verband bestaat tussen een verhoogd lichaamsgewicht en een aantal factoren, waaronder burgerlijke staat. In de groep met obesitas kwamen drie keer meer getrouwde dan ongetrouwde mannen voor. Voor vrouwen werd zo’n verband niet gevonden.

Volgens de onderzoekers zou in het huwelijksbootje stappen het risico op overgewicht bij mannen met 62% doen stijgen en bij vrouwen met 29%.

Bron

(1) Aerts L. Maakt trouwen dik? Getrouwde mannen lopen drie keer meer risico op obesitas. De Morgen. 13 maart 2025.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Verschil tussen overgewicht en obesitas

Een overmatige opstapeling van lichaamsvet leidt tot overgewicht. Dat komt overeen met een body mass index (BMI) van 25 of meer.

Als de opgestapelde hoeveelheid vet negatieve gevolgen heeft voor je gezondheid, spreken we van obesitas of zwaarlijvigheid. In dat geval gaat het over een BMI van 30 of meer.

Verband tussen burgerlijke status en gewicht

In mei vindt het 32e Europese Congres over Obesitas plaats. Naar aanleiding van dat event verscheen een persbericht over de Poolse studie (2). De volledige studie werd nog niet gepubliceerd. Daardoor hebben we geen zicht op de kwaliteit van de studie en kunnen we de betrouwbaarheid van de resultaten niet beoordelen.

Uit het persbericht blijkt wel dat het gaat om een observatiestudie. Zo’n studie toont wel verbanden aan, maar bewijst niet of het om een oorzakelijk verband gaat. Dat getrouwde mannen drie keer meer kans hebben op obesitas, betekent dus niet per se dat trouwen tot obesitas leidt. Je zou evengoed andere verklaringen kunnen bedenken voor het verband tussen trouwen en obesitas. Bijvoorbeeld: misschien doen getrouwde mannen minder aan sport. Of misschien trouwen mannen met een neiging tot overgewicht vaker.

Bovendien ging de studie nog niet door het proces van peer review. Ze werd dus nog niet kritisch nagelezen door onafhankelijke experts.

Wat zegt ander onderzoek?

In een recent Amerikaans overzichtsartikel werd specifiek gekeken naar de invloed van burgerlijke status op het lichaamsgewicht doorheen de tijd (3). Zo’n overzichtsartikel bundelt verschillende studies. De resultaten waren inconsistent: in de ene studie zijn getrouwde mensen dikker dan niet getrouwde, in een andere studie vermageren ze net. De onderzoekers wijten die verschillen aan de beperkte kwaliteit van de studies.

Conclusie

De Poolse studie suggereert dat getrouwde mannen drie keer meer kans hebben op obesitas, maar toont dat niet aan. Het is een observatiestudie: ze legt een verband bloot, maar ziet niet of het ene het gevolg is van het andere. Ander onderzoek over de invloed van trouwen op lichaamsgewicht brengt niet veel bij. Op dit ogenblik kunnen we dus niet stellen dat trouwen tot een verhoogd risico op obesitas leidt bij mannen.

Referenties
Gerelateerde richtlijnen
Gerelateerde nieuwsberichten
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief