Patrick Mullie Verschenen op 25/10/2023

In het nieuws

Prime is de merknaam van een reeks energiedranken op de markt gebracht door Prime Hydration in 2022. Het is een hype op sociale media. ‘Als je hiervan te veel binnenkrijgt, kan je jezelf ermee vergiftigen’, kopte Het Laatste Nieuws op 20 oktober 2023.

Factcheck

Prime wordt verkocht als energiedrank, terwijl er eigenlijk weinig energie in zit. De drank bevat wel een hoog gehalte aan vitamine A: 900 microgram per halve liter. Dat is vrij hoog en nutteloos. Wie te veel vitamine A binnenkrijgt, riskeert een vitamine A-vergiftiging. Maar dan moet je er al veel van drinken. Bij een normale consumptie van 0,5 liter per dag is dat risico zeer beperkt.

Lees verder »
eerder onwaar

Waar komt dit nieuws vandaan?

Volgens de krant Het Laatste Nieuws van 20 oktober 2023 kan de zoete drank volgepropt met vitamine A een persoon vergiftigen door hypervitaminose A (1). De krant baseert die uitspraak op een interview met diëtiste Sanne Mouha. Zij geeft in het artikel aan dat ze zich zorgen maakt over de hoeveelheid vitamine A in Prime.

De samenstelling van het Primegamma varieert.

  • Gemiddeld bevat de drank per halve liter zo’n 25 kcal.
    • Dat is zeer weinig in vergelijking met frisdrank, dat per halve liter 220 kcal bevat.
  • Prime bevat geen vetten, eiwitten en slechts zes gram koolhydraten.
  • Prime wordt kunstmatig gezoet, waardoor het een zoete smaak heeft zonder toevoeging van suiker.
    • Dat verklaart natuurlijk het laag aantal calorieën, een positief element in de strijd tegen overgewicht en obesitas.
  • Prime bevat verder nog:
    • sporen vitamine B12;
    • magnesium en zink;
    • tot 900 microgram vitamine A;
    • geen vitamine D, calcium of ijzer;
Bron

(1) Controversieel drankje Prime nu ook in ons land te koop: ‘Als je hiervan te veel binnenkrijgt, kan je jezelf ermee vergiftigen.' hln.be, 20 oktober 2023.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Vitamine A is een vetoplosbare vitamine. Dat betekent dat grote hoeveelheden niet worden uitgeplast, zoals vitamine C, maar wel opgeslagen in het lichaam. Vitamine A komt hoofdzakelijk voor in dierlijke producten, en voorloper provitamine A in bladgroenten.

Op regelmatig tijdstip geeft de Hoge Gezondheidsraad van België voedingsaanbevelingen uit voor de bevolking, onder andere ook voor vitamine A (2).

  • Voor kinderen tussen 11 en 14 jaar bedraagt de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine A 600 microgram. Voor volwassenen is dat tussen 650 tot 750 microgram.
  • De maximaal toelaatbare inname voor vitamine A bedraagt 2.000 microgram voor kinderen en 3.000 microgram voor volwassenen (2).

Wie gedurende meerdere maanden meer dan 7.500 microgram vitamine A per dag inneemt, krijgt met vergiftigingsverschijnselen te maken. Dat kan zich uiten in leverbeschadiging, hoofdpijn, haarverlies en beschadiging van het botweefsel.

Een flesje Prime bevat 900 microgram. Dat is meer dan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid, maar minder dan de maximaal toelaatbare inname. Wie dagelijks een flesje Prime drinkt, zal zich dus niet vergiftigen met vitamine A. Dergelijke vergiftigingen zijn trouwens zeer zeldzaam (3).

Vitamine A-vergiftigingen kwamen vroeger voor in het Hoge Noorden. Dat kwam doordat de Inuit ijsberen aten, en daarbij de lever mee opaten. 500 gram ijsberenlever zou reeds dodelijk zijn. Om die reden eten de Inuit die nu niet meer.

Sommige Prime-dranken zijn wel verboden in België, wegens de hoge concentratie aan cafeïne. Die bedraagt 200 mg in 355 ml Prime Energy. In België mag er maximaal 320 milligram cafeïne in een literdrank zitten.

Conclusie

Prime wordt verkocht als energiedrank, terwijl er eigenlijk weinig energie in zit. De drank bevat wel een hoog gehalte aan vitamine A: 900 microgram per halve liter. Dat is vrij hoog en nutteloos. Wie te veel vitamine A binnenkrijgt, riskeert een vitamine A-vergiftiging. Maar dan moet je er al veel van drinken. Bij een normale consumptie van 0,5 liter per dag is dat risico zeer beperkt.

Referenties
Gerelateerde richtlijnen
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief