Marleen Finoulst Verschenen op 14/04/2025

In het nieuws

In het Boudewijn Seapark mogen kinderen van het revalidatiecentrum van het UZ Gent op dolfijntherapie. Het scherpt hun motorische en psychologische vaardigheden aan. Dat schrijft De Morgen op 8 april 2025. In het artikel zegt psychologe Nathalie Haekens: ‘De resultaten zijn verbluffend.’ Maar wat zegt de wetenschap?

Conclusie

Dolfijntherapie wordt geregeld ingezet voor kinderen met een beperking. Het kan de kinderen zonder twijfel fijne momenten bezorgen, maar heeft volgens wetenschappelijk onderzoek, buiten een krachtig placebo-effect, geen enkel aangetoond nut. Dierenrechtenorganisaties klagen dit gebruik al jarenlang aan.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Het kinderrevalidatiecentrum van het Universitair Ziekenhuis Gent begeleidt en behandelt kinderen en jongeren die door motorische of neurologische problemen beperkt zijn in hun dagelijks functioneren. Het gaat onder andere om kinderen met niet-aangeboren hersenletsels of kinderen die revalidatie nodig hebben na een ernstig ongeval of kanker. De kinderen kunnen hier verblijven of ambulant worden opgevolgd. 

Om de kinderen te motiveren en ondersteunen worden allerhande therapieën aangeboden, waaronder dolfijntherapie in het Boudewijn Seapark. In De Morgen van 8 april stelt psychologie Nathalie Haekens van het revalidatiecentrum: ‘We bieden deze dolfijntherapie al meer dan 10 jaar aan en de resultaten zijn telkens verbluffend’ (1). ‘Zelfvertrouwen, communicatie, durf, het wordt hier allemaal op een creatieve manier weer aangescherpt.’

Bron

(1) Deweer L. Op dolfijntherapie met kinderen van het UZ Gent: ‘De resultaten zijn telkens verbluffend’. De Morgen. 8 april 2025.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Dolfijntherapie is een interventie die wereldwijd wel vaker wordt ingezet bij kinderen met een beperking.

Daar zijn organisaties begaan met het welzijn van wilde en exotische diersoorten, waaronder dolfijnen, helemaal niet blij mee. Volgens de Whale and Dolphin Conservation Society (vereniging tot behoud van walvissen en dolfijnen) is het onwaarschijnlijk dat therapie met behulp van dolfijnen tegemoet komt aan de psychologische of fysieke behoeften van zowel mens als dier (2).

Animal Rights roept ouders op om geen geld te betalen aan dolfijntherapie en noemt het kwakzalverij: ouders betalen en dolfijnen lijden, stelt de organisatie (3).

Een systematisch overzichtsonderzoek nam zes studies onder de loep waarbij dolfijnen werden ingezet bij kinderen met autisme, depressie, ADHD, downsyndroom, cerebrale parese, mentale achterstand … Het onderzoek vindt geen enkel therapeutisch effect van de therapie (4). Er zou wel een krachtig placebo-effect zijn, dat de auteurs vooral toeschrijven aan de hoge verwachtingen van zowel de kinderen als hun begeleiders.

Het is aannemelijk dat het contact met dolfijnen voor veel kinderen vooral een prettige ervaring is.

Conclusie

Dolfijntherapie wordt geregeld ingezet voor kinderen met een beperking. Het kan de kinderen zonder twijfel fijne momenten bezorgen, maar heeft volgens wetenschappelijk onderzoek, buiten een krachtig placebo-effect, geen enkel aangetoond nut. Dierenrechtenorganisaties klagen dit gebruik al jarenlang aan.

Referenties
Gerelateerde nieuwsberichten
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief