Wat is het?
Valse kroep (pseudokroep) is een ontsteking van de bovenste luchtwegen. Vooral kinderen van 6 maanden tot 5 jaar krijgen valse kroep. Het kan snel opkomen en in ‘aanvallen’ verlopen.
Meestal is valse kroep onschuldig, maar een aanval is een zeer enge ervaring. Door het virus zwellen de bovenste ademhalingswegen op. Daardoor heeft het slachtoffer moeite met ademen.
Een aanval duurt meestal niet langer dan een paar uur. De ziekte geneest bijna altijd vanzelf. Alleen in uitzonderlijke gevallen is het kind ernstig ziek en heeft het duidelijk moeite met ademhalen.
Oorzaak
De oorzaak is een infectie door een virus (virale infectie). Verschillende virussen kunnen valse kroep veroorzaken, onder andere het para-influenzavirus en RSV.
Wat stel je vast?
Het kind:
- is verkouden;
- heeft soms koorts;
- heeft een typische blafhoest;
- is soms hees;
- maakt een gierend geluid wanneer het inademt.
Laat op de avond of bij het begin van de nacht kunnen 'aanvallen' opkomen. Het kind wordt kortademig en begint te huilen.
Aanbeveling
Een eerste aanval van pseudokroep is voor ouders vaak eng om mee te maken. Toch is het erg belangrijk om zelf rustig te blijven en je kind te kalmeren. Dat verbetert de ademhaling.
Raadpleeg gespecialiseerde hulp:
- Ga naar je arts om andere ernstige aandoeningen te laten uitsluiten, zoals kroep, kinkhoest, een ontsteking van het strotklepje of een vreemd voorwerp in de luchtwegen.
- Houdt de koorts aan of verbeteren de klachten niet, neem dan opnieuw contact op met je arts.
Verleen verdere eerste hulp:
! Valse kroep is een besmettelijke ziekte. Om jezelf tegen besmetting te beschermen draag je best een mond-neusmasker als je hulp verleent. Was of ontsmet je handen en trek wegwerphandschoenen aan. |
- Kalmeer het kind. Probeer het af te leiden met een knuffel of een speeltje.
- Zoek naar een comfortabele houding als het kind kortademig is. Rechtop zitten kan helpen.
- Laat het kind voldoende drinken, omdat het vocht verliest door te zweten.
- Meet de lichaamstemperatuur:
- In veel gevallen is medicatie niet nodig. Koorts die goed verdragen wordt, hoeft niet noodzakelijk behandeld te worden.
- Als het kind zich echt niet lekker voelt, raden we een eenvoudig koortswerend middel aan. Bij voorkeur een siroop die geschikt is voor de leeftijd en het gewicht van het kind.
- Lees voor gebruik de bijsluiter. Koortswerende middelen kunnen namelijk bijwerkingen hebben.
- Fysiek afkoelen kan helpen om de lichaamstemperatuur sneller te doen dalen (zeker bij kinderen). Kleed het kind uit en dep het met lauw water. Leg uit wat je gaat doen en waarom je dat doet.
- Stop met deppen als het kind daardoor overstuur raakt.
- Gebruik geen koud water.
- Verdwijnt de koorts niet of is er hoge koorts? Dan heeft het kind misschien een longontsteking of luchtpijpontsteking.
- Frisse lucht inademen kan helpen om de symptomen te verlichten. Bij veel kinderen gaat de aanval voorbij als ze naar buiten gaan, bijvoorbeeld wanneer ze naar de dokter vertrekken.
- Er is geen wetenschappelijk bewijs voor, maar warme, vochtige lucht inademen (bijvoorbeeld boven een kom heet water of in de badkamer naast een stromende douche), kan het kindje kalmeren en afleiden.
- Controleer altijd vóór gebruik de temperatuur van het water om brandwonden te voorkomen.
- Voeg nooit iets toe aan het water, zoals menthol.
Meer informatie
- Lees ook Help! Eerste hulp voor iedereen met gedetailleerde eerstehulptips van Rode Kruis-Vlaanderen.
- Download de app van het Rode Kruis. Zo heb je altijd de belangrijkste eerstehulptips op zak.