Wat is het?
Premature ejaculatie of vroegtijdig klaarkomen voor een man wil zeggen dat de zaadlozing zo snel komt dat de man of zijn partner met een onbevredigd gevoel achterblijft. Behalve het te snel klaarkomen speelt dus ook het subjectieve gevoel mee dat de seks niet goed was. Sommige mannen hebben slechts af en toe last van vroegtijdig klaarkomen, anderen altijd.
Wat is vroegtijdig?
Over het algemeen wordt de zaadlozing als vroegtijdig beschouwd als ze binnen 1 tot 2 minuten na de penetratie plaatsvindt. De normale tijd tot het klaarkomen verschilt, maar ligt gemiddeld rond de 7 minuten. Algemeen gezien is deze tijd bij de helft van de mannen korter dan 5 minuten en bij de andere helft langer.
Oorzaak
De oorzaak kan organisch zijn (bijv. bij een gestoorde klierwerking), psychologisch, of een symptoom van een relatieprobleem. Als een man al zijn hele leven last heeft van het probleem, is de kans groter dat een lichamelijke oorzaak aan de basis ligt.
Hoe vaak komt het voor?
Dit is de meest voorkomende seksuele disfunctie bij mannen. Meer dan 20% heeft er af en toe last van.
Hoe kan je het herkennen?
Als de man geen controle heeft over de ejaculatie en deze al meteen na de penetratie bereikt, in minder dan 1 à 2 minuten, spreken we van vroegtijdig klaarkomen. Het wordt pas 'te snel' genoemd als één of beide partners er een onbevredigd gevoel aan over houden.
Bij anale seks, pijpen of zelfbevrediging kan premature ejaculatie ook voorkomen.
Hoe stelt je arts de aandoening vast?
De arts zal de diagnose stellen op basis van het verhaal en de klachten.
- Is het probleem nieuw of bestond het al altijd?
- Was het bij eerdere partners het geval?
- Hoe dikwijls wordt er gevrijd?
- Komt het af en toe voor of bij elke penetratie?
- Is er een nieuwe relatie of zijn de partners al lang samen?
- Zijn er relatieproblemen?
- Is de erectie goed en duurt ze lang genoeg?
- Neemt de man medicatie?
- Gebruikt hij alcohol?
- Zijn er tekenen van een te snel werkende schildklier (beven, hartkloppingen, zweten, gewichtsverlies)?
Bij vermoeden van een lichamelijke oorzaak kan ook een bloedonderzoek gebeuren.
Wat kan je zelf doen?
Als er problemen zijn in de relatie, ga dan best bij een psycholoog te rade voor een gedragsmatige aanpak van je relatie en seksueel leven.
Daarnaast kan je met bepaalde oefeningen de zaadlozing leren controleren en uitstellen. Het vergt een openheid tegenover je partner, die eraan moet meewerken, ook al is het geen plezierige zaak. Voorbeelden van oefeningen zijn:
- stop-knijpen: hierbij onderbreek je de manuele stimulering of betrekking en knijp je in de kop van de penis, voor je tot een ejaculatie komt. In 50 tot 60% van de gevallen is dit effectief.
- stop-pauze: hierbij onderbreek je de betrekking en wacht je. In 80% van de gevallen is dit effectief.
Wat kan je arts doen?
Als er geen duidelijke onderliggende lichamelijke aandoening wordt vastgesteld en als niet-medicamenteuze therapie niet werkt, kan een behandeling met een lage dosis antidepressiva getest worden. Het nadeel hiervan zijn de soms vervelende bijwerkingen.
Een alternatief is het gebruik van een verdovende gel op de kop van de penis. Het daarmee gepaard gaande verlies van gevoeligheid bij de partner kan je voorkomen door een condoom te gebruiken. De combinatie van medicatie en een verdovende gel kan ongeveer 80% van de mannen met dit probleem helpen.
Meer weten?
https://www.thuisarts.nl/snel-klaarkomen/ik-kom-te-snel-klaar-man