Deze week is de week van de diëtist. Een ideaal moment om even stil te staan bij wat een diëtist is en waarvoor je bij hem of haar terechtkan. En niet onbelangrijk: kan een diëtist het verschil maken?
Wat is een diëtist?
Vaak associëren mensen diëtisten met ‘niets meer mogen eten’. De tijd van het verboden vingertje ligt echter al ver achter ons.
- Volgens de Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten (VBVD) zijn diëtisten opgeleid om mensen voedings- en leefstijladvies op maat te geven en te coachen. En dit voor alle leeftijdsgroepen en bij diverse ziekten.
- De diëtist is dus veel meer dan een vermageringsspecialist (1).
Niet iedereen mag zichzelf zomaar diëtist noemen. Het is een wettelijk beschermd beroep.
- Om het beroep te mogen uitoefenen, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen, zoals een diploma van een bacheloropleiding van 3 jaar.
- In de wetgeving staat ook welke handelingen een diëtist mag uitvoeren (2). Jammer genoeg zijn andere benamingen niet beschermd.
- Dat heeft als gevolg dat, in tegenstelling tot diëtist, iedereen zich voedingsconsulent, voedingscoach of voedingsdeskundige mag noemen.
- Nochtans zijn er belangrijke verschillen tussen beide. Zo hecht de diëtist veel belang aan de wetenschappelijke onderbouw van adviezen.
Een diëtist kan het verschil maken
De diëtist is dé gezondheidsprofessional gespecialiseerd in kwaliteitsvolle en wetenschappelijk onderbouwde voedingszorg op maat. Maar kan een diëtist ook het verschil maken? Loont het de moeite om een diëtist in te schakelen?
- In een overzichtsartikel met meta-analyse (op basis van 34 studies) gingen onderzoekers de meerwaarde van een diëtist na bij de behandeling van te veel vetten in het bloed (dyslipidemie), bijvoorbeeld een te hoge cholesterol. De conclusie was dat voedingsadvies van een erkende diëtist een significant positief effect had op de bloedwaarden (3).
- Een studie uitgevoerd bij ondervoede ouderen kwam tot eenzelfde besluit: een diëtist inschakelen had een gunstige invloed op de gezondheidstoestand (4).
Niet alleen op gezondheidsvlak, maar ook op economisch vlak biedt een diëtist een meerwaarde.
- Beide bovenvermelde studies tonen aan dat een diëtist zichzelf terugverdient.
- Een meer recent overzichtsartikel bij mensen met diabetes type 2 komt tot dezelfde conclusie (5).
Het brengt dus op om als maatschappij te investeren in voedingszorg door erkende diëtisten. Helaas betalen het Riziv of de mutualiteiten slechts een klein deel van de consultaties bij een diëtist terug (6). Maar gelukkig breidt het aantal langzaam uit.
Conclusie
De diëtist is dé gezondheidsprofessional gespecialiseerd is kwaliteitsvolle en wetenschappelijk onderbouwde voedingszorg op maat. Verschillende studies tonen aan dat een diëtist een meerwaarde biedt. En dit zowel op gezondheidsvlak als op economisch vlak. Investeren in een diëtist loont dus wel degelijk de moeite.
Referenties
- (1) https://vbvd.be/ons-beroep/wat-doet-een-dietist
- (2) https://www.health.belgium.be/nl/gezondheid/zorgberoepen/paramedische-beroepen/dietist.
- (3) Sikand, G., Cole, R. E., Handu, D. et al. (2018). Clinical and cost benefits of medical nutrition therapy by registered dietitian nutritionists for management of dyslipidemia: a systematic review and meta-analysis. Journal of clinical lipidology, 12(5), 1113-1122.
- (4) Hickson, M., Child, J., & Collinson, A. (2022). Impact of a dietitian in general practice: Care of the frail and malnourished. Journal of Human Nutrition and Dietetics, 35(1), 145-153.
- (5) Siopis, G., Wang, L., Colagiuri, S., & Allman‐Farinelli, M. (2021). Cost effectiveness of dietitian‐led nutrition therapy for people with type 2 diabetes mellitus: a scoping review. Journal of Human Nutrition and Dietetics, 34(1), 81-93.
- (6) https://www.riziv.fgov.be/nl/professionals/individuelezorgverleners/dietisten/Paginas/default.aspx#V...