Om een richtlijn rond obesitas bij kinderen en jongeren te ontwikkelen, is de organisatie Worel.be op zoek naar mensen met persoonlijke ervaring met obesitas.
Ze zijn op zoek naar:
- ouders (18+) van kinderen en jongeren met obesitas;
- jongvolwassenen (18 tot 21 jaar) die als kind en/of jongere obees waren (ongeacht of ze het nu nog zijn).
Andere inclusiecriteria zijn:
- Taal: Nederlands en/of Frans
Waarom is patiëntenparticipatie belangrijk?
Het betrekken van patiënten bij de ontwikkeling van een richtlijn heeft specifieke doelen die bijdragen aan effectievere en patiëntgerichte zorg:
- Beter aansluiten bij de behoeften kinderen en jongeren met obesitas: patiënten kunnen waardevolle inzichten geven in welke ondersteuning, hulpmiddelen en begeleiding zij als nuttig ervaren. Hun perspectief helpt om de aanbevelingen binnen de richtlijn realistischer, haalbaarder en beter afgestemd te maken op de noden van kinderen en jongeren met obesitas.
- Begrijpelijke en bruikbare richtlijnen: ervaringsdeskundigen kunnen bijdragen aan het begrijpelijk formuleren van medische en wetenschappelijke informatie. Daarnaast kunnen ze meedenken over welke boodschappen motiverend en effectief zijn voor kinderen, jongeren en hun ouders, zodat de richtlijn toegankelijk wordt voor een breder publiek.
- Aandacht voor drempels en motivaties: patiënten kunnen benoemen welke obstakels zij tegenkomen in hun zorgtraject. Hun inbreng biedt ook inzicht in wat hen helpt vol te houden, wat cruciaal is bij het ontwikkelen van aanbevelingen die zowel motiveren als realistisch zijn.
- Verbetering van de begeleiding: de ervaringen van patiënten kunnen bijdragen aan het optimaliseren van zorgtrajecten en de begeleiding door zorgverleners. Ze kunnen aangeven waar knelpunten zitten en meedenken over mogelijke oplossingen, zoals de inzet van bepaalde hulpmiddelen of ondersteuningsvormen.
- Vergroten van acceptatie en effectiviteit: wanneer patiënten actief betrokken worden bij het opstellen van een richtlijn, is de kans groter dat ze zich in de aanbevelingen herkennen en deze ook opvolgen. Dit vergroot de kans op succesvolle zorgtrajecten en duurzame resultaten in de praktijk.
U kan de organisatie op dit adres contacteren bij interesse, vragen en voor meer informatie: magali.vancauwenbergh@worel.be.