In het nieuws
Depressie wordt misschien wel veroorzaakt door een infectie met parasieten, virussen of bacteriën, denkt een Amerikaanse professor psychologie.
Factcheck
Een Amerikaanse professor psychologie lanceert de idee dat depressies wel eens het gevolg zouden kunnen zijn van een ontstekingsproces in de hersenen. Een bewijs hiervoor ontbreekt vooralsnog.
Lees verder »Waar komt dit nieuws vandaan?
De Amerikaanse professor uit New York, Turhan Canli, schreef onlangs een opmerkelijk opiniestuk in een medisch vakblad, waarbij hij de hypothese naar voor schuift dat we misschien wel op het verkeerde spoor zitten wat depressie betreft. Ondanks decennialang doorgedreven wetenschappelijk onderzoek krijgen artsen maar geen vat op ernstige depressies, schrijft hij. Ook antidepressiva lossen het probleem slechts tijdelijk op. Misschien moeten we het geweer van schouder veranderen, klinkt het. Er zijn aanwijzingen dat infecties met parasieten, althans bij ratten, emotionele veranderingen te weeg kunnen brengen. Zo blijken ratten die besmet zijn met Toxoplasma gondii, de parasiet die de kattenziekte veroorzaakt, katten te gaan opzoeken in plaats van ze te ontvluchten. Katten zijn immers natuurlijke vijanden van ratten. Onderzoek zou ook een verband gevonden hebben tussen besmetting met Toxoplasma en zelfmoordrisico en bipolaire stoornissen (manische-depressie) bij mensen. Een andere studie suggereert een link tussen bepaalde darmbacteriën en depressie. Ernstige depressies zouden eerder in verband gebracht zijn met infecties met herpes-, Epstein-Barr- en Borna-virussen. Dus, stelt professor Canli voor, hoogtijd dat men deze hypothese eens grondig onderzoekt.
Bron
1) Canli T. Reconceptualizing major depressive disorder as an infectious disease. Biology of Mood and Anxiety Disorders. Published online October 21 2014
Hoe moet je dit nieuws interpreteren?
Dit is een hypothese, dus niet bewezen. De voorbeelden die Canli aanhaalt in zijn opiniestuk heeft hij wellicht zo gekozen om zijn idee kracht bij te zetten. Wat Toxoplasma betreft: één derde van de bevolking is besmet geweest met deze parasiet. Dat maakt het al een stuk makkelijker om verbanden aan te tonen. Die berusten wellicht op toeval.
Toch betekent het niet dat deze professor ongelijk heeft. Aan de Universiteit Hasselt vonden we een recent doctoraatsonderzoek over 'ontstekings-geassocieerde depressies' (Steven Biesmans) (2). Mogelijk bestaat er wel een subgroep depressies die kunnen gelinkt worden aan ontstekingsprocessen.
Conclusie
Een Amerikaanse professor psychologie lanceert de idee dat depressies wel eens het gevolg zouden kunnen zijn van een ontstekingsproces in de hersenen. Een bewijs hiervoor ontbreekt vooralsnog.