Patrick Mullie Verschenen op 21/03/2022

In het nieuws

Sportieve vegetariërs laten spierbundels zien die bewijzen dat ze geen vlees of vis nodig hebben om te werken aan hun lichaam. Ze willen bewijzen dat het ook anders kan. Zijn vegetariërs en veganisten betere sporters?

Factcheck

Beperkt wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een vegetarisch eetpatroon geen nadelige gevolgen heeft voor de sportprestaties van atleten. Veganistische voeding daarentegen bevat, in vergelijking met de voedingsaanbevelingen, minder eiwitten, minder vitamine B2, B3, B12 en D, minder jodium, zink, calcium, kalium en selenium. Veganistische atleten moeten dus opletten voor voedingstekorten, zeker als ze op hoog niveau sporten.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Een vegetarisch voedingspatroon biedt voordelen voor de gezondheid, zoals preventie van hart- en vaatziekten, maar plantaardige eiwitten zijn van lagere kwaliteit dan dierlijke eiwitten. Sporters hebben uiteraard eiwitten nodig voor hun spieropbouw. De vraag is of vegetarische voeding kwalitatief voldoende eiwitten aanlevert om op hoog niveau te sporten.

Australische onderzoekers vergeleken de sportprestaties van vegetarische atleten met die van atleten met een dierlijk voedingspatroon (1). Ze voerden daarvoor een literatuurstudie uit:

  • De wetenschappers zochten naar interventiestudies waarbij een deel van de deelnemers een meer vegetarisch eetpatroon volgde, en een ander deel een eetpatroon met meer dierlijke voedingsmiddelen.
  • In totaal vonden ze 7 interventiestudies, die op verschillende wijze de sportprestaties van de deelnemers maten.
  • De onderzoekers stelden geen positieve of negatieve effecten op sportprestaties vast wanneer ze een meer vegetarisch voedingspatroon vergeleken met een meer dierlijk voedingspatroon.
Bron

(1) Craddock JC, Probst YC, Peoples GE. Vegetarian and Omnivorous Nutrition - Comparing Physical Performance. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2016 Jun;26(3):212-20.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Bij de literatuurstudie van de Australische onderzoekers moeten we enkele bedenkingen uiten:

  • De opgenomen interventiestudies in de literatuurstudie waren zeer verschillend in opzet, met een beperkt aantal deelnemers en een korte studieduur.
  • Niet alle studies vergeleken een vegetarisch voedingspatroon met een klassiek voedingspatroon, maar wel plantaardige eiwitten met dierlijke eiwitten.
  • Veel studies controleerden ook niet of de deelnemers het opgelegd voedingspatroon volgden. De invulling van de termen ‘vegetarisch’ of ‘niet-vegetarisch’ is belangrijker dan de termen zelf: je kan ook ongezond vegetarisch eten, en gezond niet-vegetarisch.
    • Frieten en chips zijn bijvoorbeeld vegetarisch, maar niet gezond.
    • Anderzijds kan je tweemaal per week vlees eten (niet-vegetarisch), wat je niet als ongezond kan beschouwen.

Een vegetarisch voedingspatroon heeft duidelijke voordelen voor je gezondheid, als je voldoende fruit, groenten, eieren, melk(producten) en eiwitten eet. Helaas is er te weinig waardevol onderzoek om een antwoord te vinden op de onderzoeksvraag van de Australische wetenschappers, namelijk of vegetarisch eten je sportprestaties verbetert.

Interessant is een Griekse literatuurstudie die de samenstelling van veganistische voedingspatronen vergeleek met de voedingsaanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) (2):

  • Een veganistisch voedingspatroon bevatte minder eiwitten, minder vitamine B2, B3, B12 en D, minder jodium, zink, calcium, kalium en selenium.
  • Zeker topsporters die een veganistisch voedingspatroon volgen, moeten dus alert zijn voor mogelijke voedingstekorten.

Conclusie

Beperkt wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een vegetarisch eetpatroon geen nadelige gevolgen heeft voor de sportprestaties van atleten. Veganistische voeding daarentegen bevat, in vergelijking met de voedingsaanbevelingen, minder eiwitten, minder vitamine B2, B3, B12 en D, minder jodium, zink, calcium, kalium en selenium. Veganistische atleten moeten dus opletten voor voedingstekorten, zeker als ze op hoog niveau sporten.

Referenties

(2) Bakaloudi DR, Halloran A, Rippin HL, et al. Intake and adequacy of the vegan diet. A systematic review of the evidence. Clin Nutr. 2021 May;40(5):3503-3521.

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief