Patrick Mullie Verschenen op 01/03/2021

In het nieuws

We moeten onze eiwitten meer uit peulvruchten halen en het voedsel voor de dieren zelf telen. Om te voldoen aan de groeiende vraag naar plantaardige eiwitten, heeft Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits een akkoord afgesloten met de hele landbouwsector. Zijn plantaardige eiwitten evenwaardig aan vlees?

Factcheck

Minister van Landbouw Hilde Crevits wil de productie van peulvruchten in de Vlaamse landbouw stimuleren. Net als vlees hebben peulvruchten voor- en nadelen. Peulvruchten zijn rijker aan vezels, en bevatten minder verzadigde vetzuren en calorieën. Vlees is rijker aan dierlijke eiwitten en dierlijk ijzer, net als vitamine B12. Regelmatig vlees afwisselen met peulvruchten lijkt dus de beste oplossing.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Een verduurzaming en diversificatie van de productie en consumptie van eiwitten biedt kansen voor welvaart, milieu en gezondheid. Daarom lanceert minister van Landbouw Hilde Crevits een eiwitstrategie. Ze slaat daarvoor de handen in elkaar met vertegenwoordigers van de agrovoedingsketen, kennisinstellingen en verschillende beleidsdomeinen, waaronder het Agentschap Zorg en Gezondheid (1). Crevits wil de productie van plantaardige eiwitten, in het bijzonder peulvruchten, in Vlaanderen stimuleren. Peulvruchten zijn bijvoorbeeld kikkererwten, linzen, witte of bruine bonen.

Portugese onderzoekers gingen de gevolgen voor de gezondheid na van regelmatig vlees te vervangen door peulvruchten (2). Ze voerden daarvoor een literatuurstudie uit, met uitsluitend interventiestudies. In dergelijke studies eet een deel van de deelnemers meer peulvruchten, en een ander deel een gewone voeding. De onderzoekers vonden in totaal 20 studies, waarin deelnemers gemiddeld 150 gram peulvruchten per dag aten.

  • De meeste studies toonden een verbetering van:
    • het cholesterolgehalte;
    • de bloeddruk;
    • ontstekingen in het lichaam;
    • het lichaamsgewicht.
  • Een vermageringsdieet verrijkt met peulvruchten leverde een groter gewichtsverlies op, namelijk min 8 kg tegenover min 5 kg met een controledieet.
  • Het totaal cholesterolgehalte in het bloed daalde met 14% bij de deelnemers die meer peulvruchten aten, tegenover 4% bij de deelnemers in de controlegroep.

De onderzoekers besluiten dat meer peulvruchten eten een positief effect heeft op je gezondheid.

Bron

(1) https://zorg-en-gezondheid.be/vlaamse-eiwitstrategie-op-weg-naar-duurzame-productie-en-consumptie-van-eiwitten

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Om de gezondheidseffecten van een voedingsmiddel te beoordelen, zijn interventiestudies ideaal. Daarnaast kunnen we ook de samenstelling vergelijken en conclusies trekken.

Energie

Eiwitten

Verzadigde vetten

Vezels

IJzer

Vitamine B12

calorieën

gram

gram

gram

milligram

microgram

Peulvruchten

Linzen

88

8,2

0,1

4,2

2,4

0

Kikkererwten

110

7,6

0,4

5,5

1,8

0

Witte en bruine bonen

108

8,0

0,1

11,4

2

0

Magere vleessoorten

Kalfslapje

105

22

0,9

0

0,6

3,2

Kip

139

20,5

1,8

0

0,8

0,2

Paardenbiefstuk

99

21

0,7

0

3,2

0,3

Rundsvlees, rosbief

109

21

1,1

0

3

1,8

Vette vleessoorten

Varkenskotelet

161

19,4

3,3

0

1

1,1

Gehakt rund-varken

186

17,9

4,5

0

1,5

1,5

Worst, varken-rund

215

16,6

7,1

0

2,1

2,4

Spek

522

10,6

21,4

0

0,1

0,7

Ref.: Belgische Voedingsmiddelentabel, NUBEL, vierde uitgave, 7de druk, oktober 2007.

Peulvruchten hebben, net als vlees, voor- en nadelen.

  • Voor sommige voedingselementen zijn de tegenstellingen duidelijk.
    • Peulvruchten bevatten:
      • vezels, en vlees niet;
      • geen vitamine B12, en vlees wel.
  • Voor de andere voedingselementen zijn de tegenstellingen minder duidelijk.
    • Peulvruchten bevatten:
      • minder energie dan vette vleessoorten, maar evenveel als magere vleessoorten;
      • opmerkelijk minder eiwitten dan vleessoorten;
        • Bovendien neemt het lichaam plantaardige eiwitten minder goed op dan dierlijke eiwitten in vlees.
      • veel minder verzadigde vetzuren dan vette vleessoorten;
        • Dat is goed om het cholesterolgehalte te doen dalen.
      • meer ijzer, maar het gaat om plantaardig ijzer.
        • Het lichaam neemt dat minder goed op dan dierlijk ijzer in vlees.

Omdat peulvruchten en vlees voor- en nadelen hebben, is het beter om de consumptie af te wisselen. Met enkele eenvoudige recepten geeft het Vlaams Instituut Gezond Leven tips om peulvruchten klaar te maken.

Conclusie

Minister van Landbouw Hilde Crevits wil de productie van peulvruchten in de Vlaamse landbouw stimuleren. Net als vlees hebben peulvruchten voor- en nadelen. Peulvruchten zijn rijker aan vezels, en bevatten minder verzadigde vetzuren en calorieën. Vlees is rijker aan dierlijke eiwitten en dierlijk ijzer, net als vitamine B12. Regelmatig vlees afwisselen met peulvruchten lijkt dus de beste oplossing.

Referenties

(2) Helena Ferreira, Marta Vasconcelos, Ana M. Gil et al. (2021) Benefits of pulse consumption on metabolism and health: A systematic review of randomized controlled trials, Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 61:1, 85-96

    Gerelateerde nieuwsberichten
    Vond je dit artikel nuttig?
    Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

    Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

    Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

    Nieuwsbrief

    Schrijf je in voor onze nieuwsbrief