Bewering
Oesterzwammen zijn niet alleen lekker, maar zouden volgens wetenschappers ook goed zijn voor ons hart. Is er een nieuwe 'superfood' in de maak?
Factcheck
Oesterzwammen zijn geen nieuwe 'superfood'. Mogelijk hebben ze wel een gunstig effect op het bloedsuiker-, cholesterol- en bloedvettengehalte, zo stelt een nieuwe studie. Maar de hoeveelheid die je dagelijks zou moeten eten, tussen 150 en 200 gram, is niet haalbaar en niet aanbevolen op lange termijn.
Waar komt dit nieuws vandaan?
Twee Duitse onderzoekers namen de verschillende studies naar het effect van oesterzwammen op onze hartgezondheid onder de loep (1). Van de 102 studies die ze aanvankelijk vonden, waren er slechts acht die voldeden aan de selectiecriteria. In deze studies gingen ze het effect van oesterzwammen op de verschillende risicofactoren voor hart- en vaatziekten na.
Zo werd gekeken welk effect oesterzwammen hebben op het bloedsuiker-, cholesterol- en triglyceridengehalte (bloedvetten). Hiervoor moesten de deelnemers gedurende een bepaalde periode dagelijks oesterzwammen eten. De hoeveelheid schommelde tussen de 150 of 200 gram verse oesterzwammen of 3 tot 30 gram gedroogde oesterzwammen. De resultaten waren over het algemeen positief. In alle studies was er een significante daling van het bloedsuikergehalte. Ook het totale cholesterol- en riglyceridengehalte daalde in de meerderheid van de studies aanzienlijk.
Bron
(1) Dicks, L., & Ellinger, S. (2020). Effect of the Intake of Oyster Mushrooms (Pleurotus ostreatus) on Cardiometabolic Parameters—A Systematic Review of Clinical Trials. Nutrients, 12(4), 1134.
Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?
De resultaten lijken veelbelovend. Er zijn echter wel wat kanttekeningen te maken. Zo valt op dat de kwaliteit van de studies beter kon. Het aantal deelnemers was vaak klein en er was niet altijd een controlegroep aanwezig. Wanneer deze wel aanwezig was, werden de deelnemers meestal niet willekeurig toegekend aan een groep. Ook werd onvoldoende rekening gehouden met andere factoren zoals voedingsgewoonten en beweging. Dit alles maakt dat er een kans is dat de positieve effecten niet te wijten zijn aan de oesterzwammen, maar aan andere factoren.
Zelfs als de positieve effecten wel te danken zijn aan de oesterzwammen, zijn ze allicht niet bruikbaar in de praktijk. Dagelijks een grote portie oesterzwammen eten, is niet alleen eentonig en saai, maar vergroot ook de kans op een eenzijdig voedingspatroon. Bovendien bleek dat wanneer de deelnemers stopten met oesterzwammen eten, de positieve effecten verdwenen.
We streven beter naar een gezonde, gevarieerde voeding zoals aanbevolen in de voedingsdriehoek. Hiervan is duidelijk aangetoond dat het de kans op hart- en vaatziekten verkleint.
Conclusie
Oesterzwammen zijn geen nieuwe 'superfood'. Mogelijk hebben ze wel een gunstig effect op het bloedsuiker-, cholesterol- en bloedvettengehalte, zo stelt een nieuwe studie. Maar de hoeveelheid die je dagelijks zou moeten eten, tussen 150 en 200 gram, is niet haalbaar en niet aanbevolen op lange termijn.