In het nieuws
De luchthaven van Helsinki werd tijdens het griepseizoen van 2016 onder de loep genomen. Onderzoekers wilden weten waar de meeste ziektekiemen te vinden zijn. Voor welke plekken in de luchthaven moeten we opletten?
Factcheck
Een goede handhygiëne is belangrijk op plekken waar veel mensen passeren. Veel kans op een virale besmetting lopen we op een luchthaven echter niet. Als er ergens extra handalcohol gebruikt mag worden, is het waarschijnlijk voor en na de veiligheidscontrole.
Lees verder »Waar komt dit nieuws vandaan?
Finse onderzoekers namen gedurende 2 weken dagelijks staaltjes van 13 verschillende oppervlakten (90 wissers in totaal) en op 4 plekken in de lucht. Ze deden dit op de 3 drukste momenten van de dag: in de ochtend, rond de middag en in het midden van de namiddag. In de staaltjes zochten de onderzoekers naar genetisch materiaal van 5 verschillende virussen: influenza (griep), RSV-, adeno-, rhino-, en coronavirussen (verkoudheid en andere luchtweginfecties).
Van alle 90 staaltjes werd er bij 9 (10%) genetisch materiaal van virussen gevonden: vooral de verkoudheidsvirussen en slechts in één staaltje het griepvirus. De helft van de staaltjes van de bagagebakjes en de meeste staaltjes van het speelgoed in kinderhoeken hadden sporen van virussen. Andere besmette oppervlakten waren de bancontact-toestellen in de apotheek, het scheidingsglas bij de paspoortcontrole en de leuning van de trap (hoewel slechts in 1 van de 7 staaltjes).
Verder werden in de staaltjes van de toiletten, armleuningen, liftknoppen en veel andere plekken geen sporen van virussen gevonden.
Bron
(1) Ikonen N, Savolainen-Kopra C, Enstone JE, et al. Deposition of respiratory virus pathogens on frequently touched surfaces at airports. BMC Infectious Diseases. Published online 29 August 2018
Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?
Hoewel het onderzoek plaatsvond tijdens de maand februari (volop griepseizoen), waren verbazingwekkend weinig staaltjes besmet (slechts 9 van de 90). Belangrijk om weten is ook dat aangetroffen sporen (genetisch materiaal) niet hetzelfde zijn als levende virussen (die ons uiteindelijk ziek maken). Bovendien werd een relatief klein aantal stalen genomen. 90 lijkt misschien heel wat, maar bijv. 8 staaltjes van de honderden bagagebakjes dekken maar een fractie van de oppervlakte.
Dat er in de staaltjes van de toiletten, armleuningen, liftknoppen en veel andere oppervlakten geen sporen van virussen gevonden werden, is ook goed nieuws.
Verkoudheidsvirussen worden doorgegeven via heel kleine speekseldruppeltjes die verspreid worden door een besmet persoon. Die speekseldruppeltjes hangen in de lucht of komen op oppervlakten (bijv. deurklinken) terecht. De gemakkelijkste manier om het virus over te krijgen is via de handen van besmette personen die net hun neus gesnoten, gehoest of geniest hebben.
Conclusie
Een goede handhygiëne is belangrijk op plekken waar veel mensen passeren. Veel kans op een virale besmetting lopen we op een luchthaven echter niet. Als er ergens extra handalcohol gebruikt mag worden, is het waarschijnlijk voor en na de veiligheidscontrole.