In het nieuws
Goed nieuws voor alle ‘chocoholics’: af en toe een reep chocolade, een chocolademuffin of – waarom ook niet – een chocoladetaart eten kan geen kwaad. Volgens Amerikaanse onderzoekers zouden we er zelfs slimmer van worden.
Factcheck
Studies die gunstige effecten van chocolade suggereren, doen het altijd goed in de media. Dit onderzoek suggereert een verband tussen minstens één keer per week chocolade eten en betere scores op bepaalde cognitieve tests, maar kan dit helemaal niet bewijzen.
Lees verder »Waar komt dit nieuws vandaan?
Amerikaanse onderzoekers bogen zich over antwoordformulieren van 1.000 mensen die deelnamen aan een langdurige studie over de impact van risicofactoren voor hart- en vaatziekten op het functioneren van het brein (1). De groep deelnemers die voor deze studie apart genomen werden, hadden uitgebreide vragenlijsten over eetgewoonten ingevuld en meegedaan aan allerhande cognitieve testjes (diverse geheugentestjes, concentratietest, enz.) tussen 2001 en 2006. De onderzoekers vergeleken de resultaten van deze cognitieve tests met de consumptie van chocolade afgeleid uit de vragenlijsten. Daarbij maakten ze geen onderscheid tussen soort chocolade (zwart, melk, wit,...) of de hoeveelheid die gegeten werd, maar keken ze enkel naar hoe vaak mensen chocolade aten: minstens één keer per week, zelden of nooit. Van de 1.000 deelnemers hadden er 333 in het verleden een intelligentietest ondergaan en die resultaten namen de onderzoekers ook mee. Ze kwamen tot de conclusie dat mensen die minstens één keer per week chocolade eten, iets beter scoorden op de cognitieve testjes dan mensen die zelden of nooit chocolade eten. Ze vonden geen verband tussen de score van de IQ-test en het eten van chocolade.
De onderzoekers concludeerden dat regelmatig chocolade eten misschien een gunstige impact heeft op het functioneren van het brein, wat ze wijten aan de cacaoflavanolen, antioxidanten die typisch voorkomen in chocolade.
Bron
(1) Crichton GE, Elias MF, Alkerwi A. Chocolate intake is associated with better cognitive function: The Maine-Syracuse Longitudinal Study. Appetite. Published online February 10 2016
Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?
Studies die een gunstig effect suggereren van chocolade doen het altijd goed in de media, vaak erg ongenuanceerd. In werkelijkheid heeft dit onderzoek weinig om het lijf: wat voor chocolade zou je moeten eten? Zwart of melkchocolade? En vooral, hoeveel moet je ervan eten? De studie kan helemaal niet aantonen dat de betere scores op de cognitieve tests het gevolg zijn van de chocoladeconsumptie. Hoeveel beter deze scores waren, is evenmin duidelijk. Er kunnen nog tal van andere verklaringen voor bestaan. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat in deze studiegroep de mensen die sowieso beter zouden scoren op hersentests toevallig een grotere voorliefde hadden voor chocolade. Het is niet uitgesloten dat flavanolen in chocolade gunstige effecten hebben op het brein, zoals gesuggereerd wordt, maar over het mogelijk mechanisme bestaat grote onduidelijkheid. Het enige dat we zeker weten over chocolade is dat het veel suikers en vetten bevat en een echte caloriebom is.
Conclusie
Studies die gunstige effecten van chocolade suggereren, doen het altijd goed in de media. Dit onderzoek suggereert een verband tussen minstens één keer per week chocolade eten en betere scores op bepaalde cognitieve tests, maar kan dit helemaal niet bewijzen.
Referenties
http://www.nhs.uk/news/2016/03March/Pages/can-chocolate-make-you-smarter.aspx