Cebam Verschenen op 08/10/2014

In het nieuws

In hop, één van de belangrijke ingrediënten van bier, zou een stofje zitten dat zorgt dat je slimmer wordt. Dit blijkt uit onderzoek. Je moet alleen wel een beetje doordrinken voordat het effect heeft.

Factcheck

Zwemmende muizen vinden beter hun weg in een doolhof nadat ze een dosis xanthohumol toegediend krijgen die in mensenmaat overeenkomt met een dagelijks portie van 2000 liter bier. De betrokken universiteit stapte met het bericht naar de media, maar de burger heeft er geen boodschap aan.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Wetenschappers aan de universiteit van Oregon onderzochten of xanthohumol, een stof die behoort tot de flavonoïden en die we in hop terugvinden, een invloed heeft op de intelligentie van muizen (1). De muizen die een (zeer fors) supplement van de stof kregen, bleken zich zwemmend beter te kunnen oriënteren in een doolhof dan muizen die het supplement niet kregen.

Bron

(1) Zamzow DR, Elias V, Legette LL, Choi J, Stevens JF, Magnusson KR. Xanthohumol improved cognitive flexibility in young mice. Behav Brain Res. 2014 Sep 1;275C:1-10.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Flavonoïden zijn plantaardige stoffen die reeds lang de interesse wekken van wetenschappers. Ze komen vooral voor in groeten en fruit. Men vindt ze onder meer in rode wijn en in chocolade. Xanthohumol behoort ook tot deze groep stoffen en vinden we terug in hop. Geregeld verschijnen studies die een gunstig effect van flavonoïden toeschrijven op kanker, hartziekten en dementie. Harde bewijzen werden hiervoor evenwel nooit gevonden. Het voorliggend onderzoek op muizen hoort in deze context thuis. De dosis xanthohumol die de muizen dagelijks te eten kregen, zou voor mensen betekenen dat ze 2000 liter bier moeten drinken. Afgezien van de toegediende dosis blijft de vraag onbeantwoord of het onderzoek op muizen toepasbaar is op de mens en met name een effect heeft op intelligentie.

Het is merkwaardig dat dergelijk onderzoek de weg vindt naar de publieke media. In het wetenschappelijk artikel dat meer dan 5000 woorden bevat komt het woord ‘bier’ niet voor. In hun conclusie reppen de onderzoekers met geen woord over het eventueel heilzaam effect van xanthohumol bij de mens. De link wordt wel gelegd in een persbericht dat de betrokken universiteit de wereld instuurde. Het telt 500 woorden. Het Engelse ‘beer’ komt er drie keer in voor en ‘human’ vijf keer.

Conclusie

Zwemmende muizen vinden beter hun weg in een doolhof nadat ze een dosis xanthohumol toegediend krijgen die in mensenmaat overeenkomt met een dagelijks portie van 2000 liter bier. De betrokken universiteit stapte met het bericht naar de media, maar de burger heeft er geen boodschap aan.

Referenties

http://oregonstate.edu/ua/ncs/archives/2014/sep/compound-hops-aids-cognitive-function-young-animals

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief