Marleen Finoulst Verschenen op 20/06/2024

In het nieuws

Er is een opvallende toename van infecties met het parvovirus, oorzaak van de zogenaamde vijfde kinderziekte. In Het Belang van Limburg van 15 juni 2024 zei dokter Isabelle Dehaene hierover dat ‘voor ongeboren kinderen deze infectie levensgevaarlijk kan zijn’.

Factcheck

De uitspraak van dokter Dehaene is waar, het virus van de vijfde kinderziekte kan levensgevaarlijk zijn voor een ongeboren kind. Met de nadruk op ‘kan’. De kans dat het levensgevaarlijk wordt, is namelijk heel erg klein. De meeste zwangere vrouwen hebben antistoffen tegen dit virus en beschermen op die manier ook hun foetus. In geval ze geen antistoffen hebben en besmet raken, bedraagt de kans op een miskraam 10%.

Lees verder »
waar

Waar komt dit nieuws vandaan?

Rode vlekjes op de wangen, min of meer in de vorm van een vlinder, waarbij de zone rond de neus en de mond gespaard blijven. Later vlekjes en bultjes over het hele lichaam, en soms een beetje grieperig. Dat zijn de symptomen van de vijfde kinderziekte, een infectie veroorzaakt door het parvovirus B19.

De ziekte treft meestal kleine kinderen, in de opvang of in de lagere school. Eens doorgemaakt, heb je antistoffen en kan je ze niet meer opnieuw krijgen. Het is een onschuldige infectie, die vanzelf geneest, behalve voor zwangere vrouwen. In Het Belang van Limburg van 15 juni waarschuwt dokter Isabelle Dehaene (gynaecoloog) dat ‘voor ongeboren kinderen deze infectie levensgevaarlijk kan zijn’ (1).

De vijfde kinderziekte is besmettelijk. Als een zwangere vrouw besmet wordt, zal ze soms lichte grieperige symptomen ontwikkelen. Door middel van een bloedafname kan gecheckt worden of er sprake is van het parvovirus. 

  • Bij een infectie tijdens de zwangerschap gaat het virus in 30% van de gevallen via de placenta over op de baby. Dat heeft doorgaans geen gevolgen
  • In zeldzame gevallen kan het leiden tot leverontsteking (hepatitis) en onderdrukking van het beenmerg bij de foetus. 
    • In 10% van de gevallen veroorzaakt dat een miskraam. 
    • Voor aangeboren afwijkingen bij het kind zijn er geen aanwijzingen.

Bekijk het filmpje hieronder voor meer informatie over de vijfde ziekte. 

Bron

(1) De Meyer, A. Voor kindjes wat rode vlekken, voor foetus levensgevaarlijk. Het Belang van Limburg. 15 juni 2024.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

De vijfde ziekte is matig besmettelijk tot de vlekjes verschijnen. Zodra er een huiduitslag is, is het besmettingsgevaar zo goed als geweken.

De meeste volwassenen, waaronder dus de meeste zwangere vrouwen, hebben antistoffen tegen dit virus, omdat ze als kind de vijfde ziekte hebben doorgemaakt. Bij zwangere vrouwen beschermen die antistoffen ook het ongeboren kind.

Wanneer een zwangere vrouw zonder antistoffen tegen de vijfde ziekte in aanraking komt met een kindje dat de vijfde kinderziekte heeft, kan ze besmet raken met het parvovirus. In de meeste gevallen loopt dat goed af, maar een zeldzame keer niet.

De kans dat je als zwangere vrouw besmet raakt met dit virus en je kind verliest, is heel erg klein, om de volgende redenen (2):

  • De meeste zwangere vrouwen hebben antistoffen tegen het parvovirus.
  • De vijfde kinderziekte is slechts matig besmettelijk.
  • Het virus bij een zwangere vrouw zonder antistoffen komt in de meeste gevallen (70%) niet tot bij de foetus.
  • Wanneer het virus wel bij de foetus terechtkomt, gebeurt er in 9 gevallen op de 10 niets, maar eindigt de zwangerschap in ongeveer 1 geval op 10 met een miskraam (3).

Conclusie

De uitspraak van dokter Dehaene is waar, het virus van de vijfde kinderziekte kan levensgevaarlijk zijn voor een ongeboren kind. Met de nadruk op ‘kan’. De kans dat het levensgevaarlijk wordt, is namelijk heel erg klein. De meeste zwangere vrouwen hebben antistoffen tegen dit virus en beschermen op die manier ook hun foetus. In geval ze geen antistoffen hebben en besmet raken, bedraagt de kans op een miskraam 10%.

Referenties
Gerelateerde richtlijnen
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief