In het nieuws
Volgens een nieuwe internationale studie zou regelmatig vis eten het risico op darmkanker kunnen verminderen.
Factcheck
Een internationale studie toont een zeer klein effect aan van minstens één keer per week vis eten op je darmkankerrisico. Het effect kan echter aan het toeval of aan andere factoren worden toegeschreven. Eén keer per week vis eten, volgens de Vlaamse voedingsaanbevelingen, zal meer invloed hebben op je risico op hart- en vaatziekten dan op darmkanker.
Lees verder »Waar komt dit nieuws vandaan?
Onderzoekers uit 40 verschillende instituten verspreid over Europa bestudeerden de gegevens van ongeveer 520.000 personen uit 10 verschillende Europese landen (1). Ze gingen na of consumptie van vis het risico op darmkanker (dikke darm en rectum) kan beïnvloeden.
Gemiddeld werden 520.000 proefpersonen 15 jaar opgevolgd, waarvan er 6.300 darmkanker ontwikkelden. Dat is 1,3% van het totale aantal deelnemers. Mogelijke beïnvloedende factoren, waarvan bekend is dat ze het risico op darmkanker kunnen verhogen, werden in rekening gebracht in de analyse: bijv. Body Mass Index, consumptie van alcohol en rood vlees, roken en lichaamsbeweging.
De conclusie van het onderzoek luidde dat personen die wekelijks meer dan 2 porties vis eten 10% minder kans hebben op darmkanker dan zij die minder dan 1 portie per week eten. Voor 1 tot 2 porties vette of magere vis per week bedroeg het verschil 7%. Roken, rood vlees en alcohol deden volgens de studie de kans op darmkanker stijgen.
Bron
(1) Aglago, E., Huybrechts, I., Murphy, N., Casagrande, C., Nicolas, G., Pischon, T., Fedirko, V., Severi, G., Boutron-Ruault, M., Fournier, A., et al. (2019). Consumption of Fish and Long-chain n-3 Polyunsaturated Fatty Acids Is Associated With Reduced Risk of Colorectal Cancer in a Large European Cohort.
Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?
De verschillen die in deze studie werden vastgesteld waren zeer klein. Een risicovermindering van 10% op darmkanker wanneer je meer dan 2 keer per week vis eet, betekent in werkelijkheid dat je 1,2% kans hebt op darmkanker in plaats van 1,3% kans (het percentage deelnemers dat darmkanker ontwikkelde tijdens de studie). Omdat de resultaten slechts op het randje beduidend zijn, bestaat er een kans dat ze aan toeval te wijten kunnen zijn.
Deze studie is een prospectieve cohortstudie, wat betekent dat onderzoekers groepen met bepaalde gemeenschappelijke kenmerken (in dit geval de hoeveelheid vis in het dieet) volgen in de tijd en observeren wat er gebeurt. Dit soort studie kan verbanden aantonen tussen verschillende factoren, maar kan geen oorzaak-gevolgrelatie bewijzen. Andere factoren kunnen de resultaten namelijk beïnvloed hebben. De onderzoekers hebben geprobeerd om dit te vermijden, maar het is niet mogelijk om overal rekening mee te houden.
Vis is goed voor onze gezondheid: het beschermt ons tegen hart- en vaatziekten en is een bron van omega 3-vetzuren, die instaan voor de hersenontwikkeling en het zicht. In de Voedingsdriehoek van Gezond Leven wordt aangeraden om 1 keer per week vis te eten.
Conclusie
Een internationale studie toont een zeer klein effect aan van minstens één keer per week vis eten op je darmkankerrisico. Het effect kan echter aan het toeval of aan andere factoren worden toegeschreven. Eén keer per week vis eten, volgens de Vlaamse voedingsaanbevelingen, zal meer invloed hebben op je risico op hart- en vaatziekten dan op darmkanker.
Referenties
https://www.nhs.uk/news/cancer/eating-fish-regularly-linked-lower-risk-bowel-cancer/