Marleen Finoulst Verschenen op 14/09/2015

In het nieuws

Oudere mannen die iedere dag de moeite nemen om enkele minuutjes op één been te huppen, lopen beduidend minder risico op osteoporose, stelt een nieuwe Britse studie.

Factcheck

Iedere dag op één been huppen versterkt de botten, waardoor ouderen minder risico zouden lopen op heupbreuken. Wel opletten dat u niet valt.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Onderzoekers van de Universiteit van Cambridge rekruteerden 50 gezonde mannen tussen 65 en 80 jaar voor een studie. De mannen, die zelf weinig sportief waren (maximum één uur sport per week), moesten iedere dag op hetzelfde been huppen, telkens 5 sets van 10 sprongen, met 15 seconden tussen 2 sets, blootvoets en op een harde ondergrond (1). Bijkomende voorwaarde: iemand in de buurt hebben die hen kon opvangen in geval ze hun evenwicht zouden verliezen. Er werd een botdensitometrie (een scan die de botdichtheid evalueert) gedaan voor de start van de studie en 12 maanden later.

Na een jaar deden nog 34 mannen hun dagelijkse springoefeningen. De 16 anderen stopten vroegtijdig, ofwel omdat ze de oefeningen te lastig vonden, ofwel omwille van gezondheidsproblemen. Vergelijking van de scans voor de start en na een jaar toont dat de botdensiteit in beide benen duidelijk was toegenomen, en nog veel meer in het huppelende been dan in het andere, ‘zwevende’ been.

De onderzoekers besluiten dat tien minuutjes springen per dag de botten al sterker maakt en dus het risico op heup- en beenfracturen vermindert.

Bron

(1) Allison SJ, Poole KES, Treece GM, et al. The Influence of High-Impact Exercise on Cortical and Trabecular Bone Mineral Content and 3D Distribution Across the Proximal Femur in Older Men: A Randomized Controlled Unilateral Intervention. Journal of Bone and Mineral Research. Published online August 17 2015

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

De studie was goed opgezet, te meer omdat de onderzoekers die de scans interpreteerden niet wisten op welk been de proefpersonen gehuppeld hadden en dus onbevooroordeeld waren. Een nadeel is het hoge percentage afhakers: 32%. Dat kan erop wijzen dat dergelijke oefening wat te zwaar is voor veel ouderen. Overigens werden er geen vrouwen in de studie opgenomen, wat het iets moeilijker maakt om de conclusies te veralgemenen. Evenmin waren er proefpersonen met osteoporose (botontkalking), waardoor ook voor hen moeilijk uitspraken kunnen gedaan worden. Het lijkt ook niet zo verstandig om oudere mensen met osteoporose te laten springen, omdat ze al een hoger risico op breuken lopen. Ten slotte gaat het om een kleine studie.

Dat springen en andere explosieve krachtinspanningen de botten versterkt, ook bij ouderen, werd ook reeds in andere studies aangetoond.

Conclusie

Iedere dag op één been huppen versterkt de botten, waardoor ouderen minder risico zouden lopen op heupbreuken. Wel opletten dat u niet valt.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2015/09September/Pages/How-hopping-may-help-with-osteoporosis-risk-in-older-people.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief