In het nieuws
Ernstig zwaarlijvige personen die zich laten opereren, ontwikkelen veel minder type 2 diabetes na 7 jaar opvolging. Dat stellen Britse onderzoekers.
Factcheck
De studie toont aan dat mensen die in aanmerking komen voor een vermageringsoperatie op termijn minder type 2 diabetes ontwikkelen in vergelijking met mensen met hetzelfde overgewicht die daar niets aan doen.
Lees verder »Waar komt dit nieuws vandaan?
Mensen met een body mass index (BMI = gewicht in kg / (lengte in meter)²) van minstens 40 lopen een groot risico op gezondheidsproblemen ten gevolge van hun ernstig overgewicht. Als ze er niet in slagen te vermageren met dieet en oefeningen, komen ze in aanmerking voor een tussenkomst van het ziekenfonds voor een vermageringsoperatie, genre maagring, gastric bypass of sleeve gastrectomie. Ook mensen met een BMI van minstens 35 en daarenboven een ernstig gezondheidsprobleem, zoals hoge bloeddruk die niet wil zakken met medicatie, kunnen beroep doen op dergelijke tussenkomst. In Engeland gelden dezelfde terugbetalingsregels.
Een Engelse onderzoeksgroep wilde weten of mensen met een BMI van minstens 35 die zich laten opereren, ook minder diabetes type 2 ontwikkelen (1). Daartoe vergeleken ze 2.167 volwassenen met een gemiddelde BMI van 43 die een vermageringsoperatie ondergingen met een vergelijkbare groep van 2.167 volwassenen die geen ingreep lieten uitvoeren. Ze volgden de deelnemers tot maximum 7 jaar na de ingreep en stelden vast dat vermageringsoperaties, gelijk welke, het risico op type 2 diabetes met 80% reduceren in de groep met ernstige zwaarlijvigheid tot 7 jaar na de ingreep.
Bron
(1) Booth H, Khan O, Prevost T, et al. Incidence of type 2 diabetes after bariatric surgery: population-based matched cohort study. The Lancet – Diabetes & Endocrinology. Published online November 3 2014
Hoe moet je dit nieuws interpreteren?
Vermageringsoperaties bij mensen met ziekelijk overgewicht helpen het risico op type 2 diabetes verminderen: in de geopereerde groep ontwikkelde nog 4,3% type 2 diabetes tegenover 16,2% in de niet-geopereerde groep. Een bedenking bij dit onderzoek is dat de mensen uit de controlegroep geen enkel dieet- noch bewegingsprogramma volgden als alternatief voor een operatie. Om het effect van obesitaschirurgie goed te kunnen inschatten, had men de resultaten van de operatie beter vergeleken met de resultaten van een dieet- en beweegprogramma.
Om in aanmerking te komen voor een vermageringsoperatie, moet je aan welbepaalde voorwaarden voldoen (2).
Conclusie
De studie toont aan dat mensen die in aanmerking komen voor een vermageringsoperatie op termijn minder type 2 diabetes ontwikkelen in vergelijking met mensen met hetzelfde overgewicht die daar niets aan doen.
Referenties
(2) http://www.uzbrussel.be/u/view/nl/3728676-Obesitasheelkunde.html