In het nieuws
Toekomstige vaders die depressief zijn, hebben een impact op de zwangerschap van hun partner. Ze riskeren een vroeggeboorte. Dat stellen Zweedse onderzoekers vast.
Factcheck
Deze studie brengt weinig bij. Onderzoekers vinden mogelijk een verband tussen gebruik van antidepressiva bij de vader en extreme vroeggeboorte, maar het is niet echt zeker of het ene volgt uit het andere.
Lees verder »Waar komt dit nieuws vandaan?
Onderzoekers van de universiteit van Stockholm gebruikten het nationaal geboorteregister van Zweden dat gegevens bevat over honderdduizenden geboorten. Daaruit selecteerden ze 17.000 vroeggeboorten en de gegevens van die kinderen werden gelinkt aan een andere databank met medische gegevens van de ouders. Ze zochten hoeveel ouders, vaders en moeders, antidepressiva hadden ingenomen in de periode twee jaar voor de zwangerschap tot de eerste 24 weken van de zwangerschap. Andere mogelijke beïnvloedende factoren werden in kaart gebracht. Voor de moeder: gewicht en lengte, eerdere miskramen, eerdere zwangerschapscomplicaties, rookgedrag, leeftijd en aantal zwangerschappen. Voor de vader: leeftijd, opleiding en inkomen. De prematuurtjes werden ook in twee groepen ondergebracht: prematuur (geboren tussen 32 en 36 weken zwangerschap) en extreem prematuur (geboren tussen 22 en 31 weken zwangerschap). Verder werd gecheckt of de ouders die antidepressiva innamen dit voor de eerste keer deden (eerste depressieve episode) of in hun voorgeschiedenis al vaker antidepressiva hadden ingenomen (recidiverende depressies).
Analyse van de verzamelde gegevens leverde het volgende op.Vrouwen die antidepressiva hadden gebruikt voor en/of in de zwangerschap hadden iets meer risico op een vroeggeboorte (34%) en zelfs meer risico (42%) op een extreme vroeggeboorte. Maar dit laatste cijfer is op zeer weinig gegevens gebaseerd en kan een toevallige vondst zijn. Eigenaardig genoeg vond men een verband tussen een eerste depressie bij de vader en een 38% hogere kans op een extreme vroeggeboorte, en geen verband met een vroeggeboorte tussen 32 en 36 weken.
De onderzoekers concluderen dat depressie bij toekomstige vaders mogelijk een risico vormt voor een vroeggeboorte. Dat vrouwen met een depressie in de zwangerschap een iets hoger risico lopen op een vroeggeboorte, wijt men aan de antidepressiva.
Bron
(1) Liu C, Cnattingius S, Bergström M, et al. Prenatal parental depression and preterm birth: a national cohort study. BJOG: An International Journal of Obstetrics & Gynaecology. Published online January 19 2016
Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?
De onderzoekers halen zelf een aantal mogelijke verklaringen aan: een depressieve man bezorgt zijn zwangere vrouw extra stress, antidepressiva ten tijde van de conceptie heeft misschien een impact op de spermakwaliteit en een zwangere vrouw krijgt weinig steun van een depressieve partner in de zwangerschap. Het blijft giswerk en bovendien is niet aangetoond dat een depressie bij mannen oorzaak zou zijn van een vroeggeboorte.
Nog een bedenking: de onderzoekers baseerden zich op het gebruik van antidepressiva, maar deze medicijnen worden ook voor andere indicaties gebruikt. Het aantal extreme vroeggeboortes was overigens erg klein, wat de cijfers nog minder betrouwbaar maakt.
Conclusie
Deze studie brengt weinig bij. Onderzoekers vinden mogelijk een verband tussen gebruik van antidepressiva bij de vader en extreme vroeggeboorte, maar het is niet echt zeker of het ene volgt uit het andere.
Referenties
http://www.nhs.uk/news/2016/01January/Pages/Paternal-depression-linked-to-premature-birth.aspx