Cebam Verschenen op 12/03/2018

In het nieuws

Mensen met een operabele darmkanker stadium III, dus patiënten met een groot risico op herval, hebben een veel lager risico op herval (42%) of op overlijden (57%) als ze regelmatig noten eten. Dit bewijst een nieuwe publicatie.

Factcheck

Deze studie kan niet aantonen dat noten eten de overleving bij darmkankerpatiënten verbetert. Twee jaar geleden werd, gebruik makend van dezelfde vragenlijsten afgenomen bij dezelfde patiëntengroep, een studie gepubliceerd die zou aantonen dat koffie de overleving bij darmkanker verbetert. Dat heeft er alle schijn naar dat men verbanden zoekt om iets te kunnen publiceren. Ondertussen zet men darmkankerpatiënten wel op het verkeerde been.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

De onderzoekers van deze publicatie lieten 826 personen met darmkanker stadium III een vragenlijst invullen over hun voedingsgewoonten bij de start van een chemokuur (1). Ze keken specifiek naar de consumptie van noten en maakten daarbij een onderscheid tussen echte noten en pindanoten. Deze laatsten zijn immers geen echte noten, maar peulvruchten die onder de grond groeien.

Na een opvolgperiode van gemiddeld 6,5 jaar werden ziektevrije periodes en overleving vergeleken tussen de noteneters en de anderen. Diegenen die minstens 2 keer per week noten aten, hadden een lager risico op herval en een betere overlevingskans aan het einde van de opvolgperiode. Helaas gaf het persbericht waarop dit nieuws gebaseerd is enkel de relatieve cijfers prijs, en konden we de absolute cijfers niet inkijken.

De auteurs van de publicatie besluiten dat er mogelijk een gunstig effect bestaat van notenconsumptie op de overleving van darmkankerpatiënten.

Bron

(1) Temidayo Fadelu, Sui Zhang, Donna Niedzwiecki Nut Consumption and Survival in Patients With Stage III Colon Cancer: Results From CALGB 89803 (Alliance). J Clin Oncol 2018 https://doi.org/10.1200/JCO.2017.75.5413

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

De aard van de studie (een observationele studie) laat niet toe te stellen dat noten een impact hebben op hervalvrije periodes of op de overleving van darmkankerpatiënten. Het gaat hier om een correlatie en niet om een causaal verband. Bovendien werd uit de verzamelde gegevens van dezelfde groep patiënten in 2016 een andere studie gepubliceerd waarin gesteld werd dat koffie een gunstig effect heeft op de overleving bij darmkanker. Deze studie hebben we toen ook geanalyseerd. Het heeft er alle schijn naar dat men bewust op zoek gaat naar verbanden om studies te kunnen publiceren: twee jaar geleden koffie, nu noten. Voor deze laatste publicatie ontvingen de onderzoekers financiële steun van de ‘notenindustrie’.

Noten eten past in een gezonde levensstijl. De kans is reëel dat mensen die regelmatig noten (geen pindanootjes) eten er een gezondere levensstijl op nahouden.

Conclusie

Deze studie kan niet aantonen dat noten eten de overleving bij darmkankerpatiënten verbetert. Twee jaar geleden werd, gebruik makend van dezelfde vragenlijsten afgenomen bij dezelfde patiëntengroep, een studie gepubliceerd die zou aantonen dat koffie de overleving bij darmkanker verbetert. Dat heeft er alle schijn naar dat men verbanden zoekt om iets te kunnen publiceren. Ondertussen zet men darmkankerpatiënten wel op het verkeerde been.

Referenties

https://www.healthnewsreview.org/news-release-review/tree-nuts-aid-colon-cancer-survival-summary-fil...

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief